Connect with us

Aktuelno

U Beogradu 85% turista stranci – Iz kojih zemalja najviše dolaze?

Pixabay

U Srbiji se u prva četiri meseca 2023. godine beleži značajan porast broja turista, kako domaćih, tako i stranih. A procentualno najveći porast stranih turista beleži se iz Grčke (porast od 160,2% u odnosu na prošlu godinu), Bugarske (130,3%) i Kine (126%).

Ukupan broj turista u Srbiji u prva četiri meseca ove godine iznosi 1.087.658, što je povećanje od 19,9% u odnosu na prošlu godinu, dok je broj noćenja koji je zabeležen 3.372.875, što je povećanje od 16,5%, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Prema tim podacima, broj domaćih turista u prva četiri meseca iznosi 572.967, što je povećanje od 5,8% u odnosu na prošlu godinu, a broj noćenja domaćih turista u istom periodu beleži 1.808.610, što je rast od 5,4% u odnosu na 2022. godinu.

Ukupan broj stranih turista u istom periodu iznosio je 514.691, što je povećanje od čak 40,6%, dok je broj noćenja 1.564.265, što je povećanje od 32,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Jelena Popović iz Turističke organizacije Srbije (TOS) navodi za Danas da je veliki broj turista, turoperatera, kao i influensera posetio Srbiju od početka godine, što je kako kaže, bilo očekivano.

– Strani turisti više biraju gradove u Srbiji, dok domaći turisti pre svega idu u banje i na planine, a tu su i vaučeri koji su povećali broj domaćih turista i produžili vreme njihovog boravka na destinacijama – kaže ona.

Ono što stranci najviše vole u Srbiji, pored Beograda, jeste naša priroda, objašnjava Popović.

– Najviše vole aktivni odmor u prirodi. Danas je bitan taj trend doživaljaja. Mi imamo puno toga da ponudimo, jer ima puno neotkrivenog blaga i toliko destinacija i prirodnih lepota koje mogu da se dožive samo ovde. Prvo šta strance dovodi ovde je priroda, pa zatim kulturno-isorijsko nasleđe, a treće je gastronomija i naša tradicionalna gostoljubivost – ističe Popović.

Ona naglašava i značaj novih direktnih letova koji se uvode.

– Ti letovi, kao što je direktan let do Čikaga, koje je uveo naš nacionalni avioprevoznik, a koji su krenuli od početka godine dosta su doprineli prilivu turista – kaže naša sagovornica.

– Značajno je što su kineski turisti, od kada su se otvorili za putovanja od marta, počeli u velikoj meri da dolaze. Ako uzmemo u obzir činjenicu da su oni 2019. godine bili najbrojniji strani turisti u Srbiji, očekujemo da će taj broj ove godine biti nadmašen – poručuje Popović.

Iz inostranstva u Srbiju, najčešće su dolazili Rusi kojh je za prva četiri meseca bilo 56.167, a iz zemalja regiona su, takođe, turisti u velikom broju posetili Srbiju. Tu prednjače Bosna i Hercegovina sa 42.839 turista u prva četiri meseca 2023. godine, a zatim i Severna Makedonija sa 41.708 turista.

Strani turisti najviše posećuju Beograd. Broj noćenja u Beogradu u prva četiri meseca ove godine iznosi 945.358, što je rast od 26,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović kaže za Danas da je ovaj rast broja turista u glavnom gradu počeo još 2021. godine.

– Tada su Beograd i Istanbul bili jedina dva grada u svetu koja su se tako brzo opravila od pandemije virusa korona. Prošle, 2022. godine, mi smo imali najuspešniju godinu u istoriji, a sada se taj rast nastavio“, navodi on.

Beograd je destinacija za strane goste, objašnjava naš sagovornik.

– Bar 85% turista u Beogradu čine stranci, a Beograd donosi preko 60 odsto ukupnog prihoda od turizma u Srbiji – navodi on.

Popović ističe da je rast u Beogradu očigledan i značajan od kada su prestale restrikcije vezane za pandemiju.

– Očekujemo da će i ova godina biti rekordna ukoliko ne bude nekih vanrednih stanja. Mi jesmo neka oaza u ovom delu Evrope u odnosu na koronu i pre toga kad je bila izbeglička kriza iz Sirije. Mi smo se deklarisali kao gostoljubiva zemlja u kojoj će ljudima biti lepo. Ovaj rast iz prva četiri meseca ove godine u narednim mesecima će biti značajno veći – naglašava on.

Kako navodi, iz Turske tradicionalno puno ljudi dolazi u Beograd, a primetan je rast broja turista iz Kine.

– Iz Bosne i Hercegovine od početka godine zabeleženo je oko 33.000 noćenja, oko 25.000 iz Bugarske, 35.000 iz Grčke, a 20.000 iz Italije, to su sve tržišta koja strašno rastu. Uvek je i Nemačka tu negde, a Rumunija ima povećanje od 110 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, Rusija i dalje ima rast, a opada dužina ostanaka turista iz ove zemlje. Raduje nas i rast od jedan odsto iz Kine. Mi smo jedna od destinacija koje su kineske vlasti preporučile za grupna putovanja. I naravno Turska, oni su uvek prvi ili drugi, oni su u prva četiri meseca ostvarili 80.204 noćenja i to nam je najstabilnije tržište u poslednjih 10 godina – ističe Popović.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Berlin se bez zida vraća u DDR – Za samce samo mali stan

My home

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budućnosti imoći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

– Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio – piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce.

Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu