Povežite se sa nama

Ekonomija

Turistička sezona u Turskoj pod znakom pitanja i ove godine

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Turističkoj sezoni u Turskoj preti još jedna izgubljena sezona jer je zbog naglog rasta slučajeva koronavirusa otkazano mnogo ranih rezervacija iz inostranstva.

Turizam čini oko 12 odsto turske ekonomije i bio je najteže pogođeni privredni sektor prošle godine, iako su ograničenja vezana za koronu bila ukinuta već u junu, prenosi Tanjug.

Deficit tekućeg računa Turske je skočio lani na 37 milijardi dolara, pošto su turisti potrošili u zemlji samo 12 milijardi dolara naspram rekordnih 35 milijardi dolara 2019.

Najveći broj turista u Turskoj je iz Rusije, a ova zemlja je obustavila letove i upozorila građane na putovanja u tu zemlju ovog leta.

Foto: Pixabay

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je prošle nedelje uveo lokdaun u jednom delu zemlje do sredine maja, da evropske zemlje, kako je rekao, ne bi zaobišle Tursku kada ponovo budu otvorene plaže, restorani i putovanja.

Devize koje strani gosti troše tokom boravka od presudnog su značaja za smanjenje velikog spoljnog duga Turske, a ti prihodi su opali za 65 posto prošle godine kada je pandemija prvi put pogodila zemlju.

Turistički agenti, udruženja i hotelijeri smatraju da „odluka o zaključavanju verovatno neće moći da spasi sezonu”, jer je doneta prekasno, te da će mnogo toga zavisiti od „last minit” rezervacija.

(Tanjug)

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Turizam

Kroacija erlajns na 29 % broja putnika od pre pandemije

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Kroacija erlajns u junu je imala 66.014 putnika, što je 29 % broja putnika iz istog meseca 2019., prenosi specijalizovani portal Zamaaero.

Kroacija na letovima najviše koristi avion Dash-8 (58,6 %), ali sve više i porodicu aviona A320, pa je A319 imao 32,1 % operacija, a A320 9,3 %.

To još uvek znači da su dva do tri A320 prizemljena i da kompanija ima viška kapaciteta, za razliku od Er Srbije koja je na 16 sopstvenih aviona morala da od Smartvingsa uzme u zakup jedan boing 737-700.

Inače ove srede, Evropi je bilo 22.853 letova, što je 65 % letova iz 2019, ali i 6 % više letova nego pre dve nedelje.

Najviše letova ove srede imao je Rajaner (2019), pa Turkiš erlajns (1215), Er frans (811), Izidžet (807) i Lufthansa (734).

Među aerodromima najviše letova imao je Amsterdam (979), pa Istanbul (927), Pariz Šarl de Gol (886), Frankfurt (835) i Madrid (754).

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

Sponzorisano

  • dash restoran

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu