Connect with us

Kultura

Tribina o nasilju nad ženama u DOB

Foto: Nina Dukadinović

Tribina: „Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje – glasno NE nasilju nad ženama“ biće održana danas od 19 sati u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

  • Ciklus tribina: Jugoslovenski feminizam
  • Učesnice: Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar; Branka Blizanac, Ženska solidarnost; Vanja Đurić, televizija N1; Maja Raićević, Centar za ženska prava iz Podgorice; Dora Kršul, novinarka portala Telegram iz Zagreba.
  • Moderatorka: Ivana Pantelić, Institut za savremenu istoriju/CEJUS

Nasilje prema ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena.

Nasilje prema ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. 

Nasilje prema ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.

Ova definicija nasilja prema ženama, po dokumentima Ujedinjenih, sublimira petrifikovane patrijarhalne norme po kojima je većina žena na Balkanu živela u prošlosti, ali na žalost ove nepravde živimo i danas.

U poslednje dve godine svedočimo spontanom formiranju, veoma jakog feminističkog pokreta, na regionalnom nivou. „Ženska solidarnost“, „Nisam tražila“, „Nisam prijavila“, „Ne znači ne..“. samo su neke od ženskih inicijativa nastale u prethodnom periodu, a koje u centru svoga delovanja imaju upravo borbu protiv različitih vidova nasilja nad ženama.

Balkanski „me too“ pokret čine većinom mlade, hrabre, borbene, pametne, buntovne, glasne, uporne, iskrene žene. I u tome zapravo i jeste njegova snaga i perspektiva za budućnost.

Na tribinskom program i razgovoru „Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje – glasno NE nasilju nad ženama“ pokušaćemo da sa našim sagovornicama iz celog regiona, kako sa mladim aktivistkinjama, ali i sa već iskusnim borkinjama za ženska prava predstavimo trenutnu situaciju na polju ženske borbe.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Danici Vukićević uručena NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada za najbolji roman 2022. godine uručena je danas u Ateljeu 212 Danici Vukićević za roman „Unutrašnje more“.

Dobitnica 69-og po redu priznanja za roman ocenila je da je ta knjiga vesnica jedne nove paradigme.

„To ne može svako da vidi, a ja sam to videla iznutra i videćete i vi kada budete čitali. Ja sam primer nekoga ko je sve vreme, iz čista mira, verovao u sebe. Živela ljubav i živela književnost“, rekla je Vukićević, a nagradu joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Milena Marković.

Pored nagrade za roman godine, uručena je i nagrada za ličnost godine 2022. osnivaču Fondacije Alek Kavčić, koja se zalaže za besplatne udžbenike za sve školarce, Aleksandru Kavčiću.

Dodeli NIN-ovih nagrada prisustvovali su Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu