Povežite se sa nama

AutoMoto

Tri smrtna slučaja menjaju starosnu granicu

Objavljeno

on

OD 2023. UČESTVUJU SAMO STARIJI OD 18 GODINA

Međunarodna motociklistička federacija i čelnici Moto GP šampionata dogovorili su se u Mizanu da od 2023. godine u svim kategorijama mogu da učestvuju samo takmičari stariji od 18 godina.

Pravilo je do sada omogućavalo da u Moto 3 i Moto 2 šampionatu takmičari voze već sa 16 godina.

Na ovakve promene čelnici motosporta odlučili su se posle tri smrtna slučaja mladih vozača.

Švajcarac Džejson Dupaskje je umro u 19. godini, nakon sudara, koji je pretrpeo na trci Moto 3 šampionata u maju ove godine.

Španac Ugo Miljan je poginuo u 14. godini na trci Evropskog talent kupa u julu ove godine.

Španac Din Vinjales (15) poginuo je u septembru na trci Supersport 300 šampionata.

Izuzetak od pravila važiće samo za pobednike Moto 3 juniorskog šampionata i Red Bul Moto GP ruki kupa, koji će u Moto 3 svetski šampionat moći da uđu sa 17 godina.

 

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AutoMoto

Uzlet industrije električnih automobila na berzi – „Rivian“ prodao 200 vozila i proglašen trećim auto gigantom na svetu

Objavljeno

on

Foto: Printscreen Instagram

Treća kompanija po vrednosti u celoj automobilskoj industriji, to je za ove nedelje postala za samo nekoliko dana od prvog izlaska na berzu, iako je njen prihod zvanično nepostojeći. U pitanju je startap kompanija „Rivian“, čija je vrednost nakon izlaska na berzu udvostručena, pa se sa 140 milijardi dolara našla tik iza „Tesle“ i „Tojote“. 

Iako je vrednost „Riviana“ kasnije ipak pala, taj budući proizvođač električnih automobila danas se i dalje kotira kao šesti na svetu.

Neuobičajeno je da neko ko nije objavio poslovne rezultate izađe sa inicijalnom javnom ponudom, tako da se ova ulaganja baziraju na očekivanom rastu kompanije, odnosno veri da će čitava proizvodnja električnih automobila napraviti bum, a ne na proceni dosadašnjeg poslovanja – istakao je ekonomista i broker Branislav Jorgić.

Male kompanije svoj uspeh na berzi uglavnom ostvaruju upravo na osnovu očekivanja, ali nije standardno da investitori ulažu u firmu čije poslovanje nije prikazano. Zato Jorgić ukazuje na još dva faktora koja su uticala na to da inicijalna javna ponuda „Riviana“ bude najveća od 2012. godine kada je „Fejsbuk“ izašao na berzu.

Faktori

– Prvi faktor je poverenje „Amazona“, jedne od najvrednijih kompanija na svetu, koji je pre dve godine postao vlasnik petine ovog startapa, a tu je i podrška „Forda“. „Fordova“ finansijska i tehnološka podrška ima cilj da preuzme znanje koje kompanije poseduje, dok „Amazon“ računa da će startap za njega proizvoditi potrebna dostavna vozila – rekao je Jorgić.

Ilon Mask sumnja u „Rivian“

Međutim, Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor „Tesle“, najvrednije kompanije u industriji, sumnja da će novi konkurent na tržištu uspeti da poveća stopu proizvodnje i da ostvaruje prihod. Kako je ukazao, više od 100 američkih kompanija u poslednjih 100 godina je pokušalo da uđe u auto industriju, ali samo je kompanija „Tesla“ uspela da dostigne veliku proizvodnju uz stalni rast prihoda.

Maskove sumnje se ogledaju i u činjenici da „Rivia“ ima više od 55.000 narudžbina potencijalnih kupaca, a da je do sada proizveo madnje od 200 vozila. Ono što je najpoznatije lice industrije i najbogatiji čovek na svetu izostavio izračunice o proceni budućnosti „Riviana“ jeste podrška osnivača „Amazona“ Džefa Bezosa. Veruju neki kako Bezos time pokušava da se sa drugog vrati na prvo mesto Forbsove liste.

Ukoliko je po sredi rat divova, uz ovakva berzanska kretanja, posledice bi mogle da budu i ubrzavanje tehnološkog napretka, a kroz povećanje konkurencije i stvaranje boljih uslova za kupce. Pitanje je samo kako će proči manje kompanije, jer za sada „Tesla“ veri tri puta više od drugoplasirane „Tojote“ uz razliku od skoro 800 milijardi dolara.

 

(novosti)

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu