Svinjsko meso u Srbiji poskupelo za 20 % za samo nedelju dana
Svinjsko meso u prodavnicama i mesarama u Srbiji skuplje je za 20 %, zbog kratkotrajnog skoka cene žive vage svinja. Poljoprivredni stručnjaci ne očekuju lančanu reakciju kada su u pitanju junetina, jagnjetina i piletina koja se prodaje ispod cene koštanja.
Kilogram svinjetine se u prodavnicama, umesto od 420 do 440, sada se prodaje od 500 do 550 dinara kilogram, zavisno od toga da li je reč o plećki, butu ili fileu, odnosno, da li je neki od tih artikala “na akciji”, ili po regularnoj ceni. I to je cena za 20 % veća nego prošle nedelje.
Kako objašnjava doktor stočarstva iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Radosav Vujić, na poskupljenje svežeg mesa uticao je porast cene svinja u otkupu.
„Kilogram žive vage je poskupeo za 20 % i sada je od 160 do 165 dinara, bez PDV-a. Isto toliko, dakle za 20 %, poskupela je i sveža svinjetina u prodavnicama. Iako je teško prognozirati šta nas može očekivati u narednom periodu, ipak mislim da do daljeg poskupljenja ni žive vage, a ni mesa, neće doći“, smatra Vujić.
Naš sagovornik dodaje da cene junadi u Srbiji od 2,1 do 2,2 evra kilogram, odnosno, jagnjadi od 230 do 250 dinara kilogram, zavisno da li idu za klaničnu ili prodaju ugostiteljima, i dalje na istom nivou, bez najave da će porasti. Ne bi bilo logike, da junetina i jagnjetina u prodavnicama poskupe ako cena žive vage miruje, dodaje on.