Connect with us

Kultura

Svetski dan(i) poezije 2023: Poezija kao rad, rad u poeziji

Foto: Promo

Svetski dan poezije UNESKO je proglasio pre 20 godina – 1999. Dve godine potom, Kulturni centar Beograda je, oslanjajući se na sopstvenu ali i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić, započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival.

Ovim povodom u Srbiji su do sada gostovali, između ostalih, i pesnici poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, Džeroma Rotenberga, Gerharda Falknera i drugih brojnih autorki i autora.

Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak, a ove godine program samerava prema temi odnosa i prožimanja sveta poezije i sveta rada. Ovogodišnje urednice Svetskih dana poezije su Jelena Nidžović i Zorana Đaković Minitti.

Kroz tribinske celine i programe ostvarene sa autorima iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja, BITEF teatrom i fondacijom Hartefakt, ovogodišnji program ukazaće na nekolika lica „rada u poeziji” – poeziju kao autonomnu umetničku izražajnu delatnost te posledične čitalačke i tržišne „merne jedinice” za takav rad u savremenom trenutku, poeziju kao sredstvo proizvodnje u drugim umetničkim disciplinama i poeziju u njenom performativno-izražajnom aspektu kao zasebnom vidu rada u zajednici.

PROGRAM:

  • Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1

Utorak, 21. mart 2023.

18.00 – Tribina: Poezija kao rad, rad u poeziji

Učestvuju: Alen Bešić (Novi Sad), Bojan Vasić (Pančevo), Ivana Maksić (Kragujevac), Radmila Petrović (Beograd), Stevan Bradić (Novi Sad)

Moderacija: Jelena Nidžović

  • Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1

Utorak, 21. mart 2023.

21.00 – Tribina: Teatar poezije Jelene Švarc

Učestvuju: Jelena Bogavac (režiserka), Joana Knežević (glumica), Zlata Kocić (pesnikinja i prevoditeljka), Enisa Uspenski (rusistkinja, prevoditeljka i redovna profesorka na FDU)

Moderacija: Jelena Nidžović

  • Sreda, 29. mart 2023.

20.00 – PROGRAMI SARADNjE: „Čudo Lavinija” u BITEF teatru

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

  • Sreda, 29. mart 2023.

Poets of Today – Voices of Tomorrow

Učesnici: Anja Zag Golob, Malgoržata Lebda, Radmila Petrović, Hari Hertel

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Kroz ključaonicu” u KC Grad

Foto: Promo

U ponedeljak, 12. juna u 19 sati u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad biće otvorena samostalna izložba umetnika Aleksandra Srbljanina pod nazivom “Kroz ključaonicu”.

Kupatilo je mesto samoće i sigurnosti. Mesto gde ljudi često razmišljaju o sopstvenom postojanju. Tu sagledavamo svoje emocije, bilo da se radi o oslobađanju od stresa pod toplim tušem ili introspekciji koja dolazi gledanjem sebe u ogledalu.

U seriji slika pod nazivom “Kroz ključaonicu”, stilizovane ljudske figure prikazane su sivom i crnom bojom, kao podsetnik na našu smrtnost i nestalnost naših fizičkih tela.

Izložba će biti otvorena do 25. juna svakog dana od 16 do 21 sat.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu