Connect with us

Filmovi

Svečano zatvoren Treći somborski filmski festival

Ivan Ikić / Foto: Portal 025.rs, dozvoljeno objavljivanje

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i koncertom rok grupe Love Hunters na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, zatvoren je Treći somborski filmski festival.

Žiri Glavnog takmičarskog programa, koji čine producent Filip Feti Dautović, glumci Marija Bergam i Petar Strugar, dodelio je nagradu Ernest za najbolji film ostvarenju „Oaza” reditelja Ivana Ikića. U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi da je „delikatna tema, koja je bila privilegija samo najhrabrijih autora dokumentarnih filmova, ovog puta obrađena u igranoj formi, što već samo po sebi predstavlja ogroman poduhvat, kako produkcijski tako i rediteljski”. Žiri je obrazloženje zaključio rečima: „Ovaj potresan film nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i kao glas vapijućeg u pustinji dopire do svakog srca na planeti, opominjujući nas da se velike ljubavi i velike tragedije događaju i izvan naših komfornih, ušuškanih svetova”.

Love Hunters / Foto: Portal 025.rs, dozvoljeno objavljivanje

Dobitnica nagrade Ernest za najbolju glumicu je Daria Lorenci Flatz za ulogu u filmu „Mater” reditelja Jure Pavlovića.

Branimir Popović je nagrađen za najbolju mušku ulogu, za rolu u filmu „Koncentriši se, baba”, reditelja Pjera Žalice.

Foto: Portal 025.rs, dozvoljeno objavljivanje

Žiri selekcije mladih autora nagradu za najbolji film dodelio je reditelju Nemanji Ćeraniću za film „Lihvar”.

Žiri je takođe odlučio da specijalnim priznanjem nagradi film „Ivana Grozna“ autorke Ivane Mladenović zbog njenog inovativnog pristupa u kojem kombinuje autofikciju, fikciju i dokumentarizam. Tim pristupom autorka je stvorila ujednačen, i pre svega duhovit film, u kom polazeći od krajnje ličnog daje živopisnu sliku malog grada iz koga je potekla.

Foto: Portal 025.rs, dozvoljeno objavljivanje

Podsećamo, Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Njoj je na otvaranju festivala nagradu uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Filmovi

Premijera filma „Vrba” Milča Mančevskog u DKC

Foto: Printscreen

Premijera filma „Vrba” reditelja Milča Mančevskog zakazana je za nedelju, 2. oktobar od 20 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda a nakon projekcije biće upriličen razgovor autora sa publikom.

Film prati priču o tri Makedonke koje moraju da se bore sa kontrolom nad svojim telom, tradicijom, odanošću, trudnoćom i usvajanjem. One nisu nameravale da promene svet ili društvo, ali njihova borba da postanu majke čini ih malo verovatnim heroinama. Tri gorke priče, jedna srednjovekovna, dve savremene, ogledalo i suprotnost jedna drugoj, istražuju teme ljubavi, poverenja i majčinstva.

Uloge tumače: Sara Klimoska, Natalija Teodosieva, Kamka Tocinovski, Nenad Nacev, Nikola Risteski, Petar Caranović, Ratka Radmanović.

Film je nastao u koprodukciji Severne Makedonije, Mađarske, Belgije i Albanije.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu