Connect with us

Kultura

Svečano zatvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije

Roman Borisov / Foto: Nikolaj Lund

Beogradska filharmonija svečano zatvara koncertnu sezonu pod palicom Džona Akselroda, u petak 9. juna u 20 sati na Kolarcu.

Na finalnom koncertu orkestar izvodi bogat repertoar, Glijerovu „Himnu velikom gradu“ Glijera, „Simfonijsku poemu“, Rahmanjinova i najveći hit klavirske literature, čuveni Koncert Čajkovskog u izvođenju pijaniste Romana Borisova.

Filharmonijska sezona „Na dobrom putu“ 22/23, posvećena muzičkim putovanjima po svetskim metropolama,  stigla je do svoje konačne destinacije. Finalni koncert posvećen je Sankt Peterburgu, carskom gradu koji ima važno mesto u istoriji muzike. Filharmonija ga oslikava najpre delom Rajnholda Glijera Himna velikom gradu, koje je i zvanična himna Sankt Peterburga od 1965. godine. Napisana je za potrebe najpoznatijeg voza Crvena strela, koji povezuje nekadašnju sa sadašnjom prestonicom, a njeni zvuci odjekuju železničkom stanicom Sankt Peterburga pred polazak voza. Najpoznatiji klavirski koncert čija je premijera bila u ovom gradu je ostvarenje Čajkovskog u be-molu. Tamo je i Sergej Rahmanjinov proveo svoje detinjstvo i započeo studije na konzervatorijumu, da bi nekoliko decenija kasnije u Americi uz osećanje nostalgije napisao Simfonijske igre, delo koje zatvaraju sezonu Beogradske filharmonije.

Stari znanac i veliki filharmonijski prijatelj Džon Akselrod predvodi finalnu filharmonijsku destinaciju u sezoni 22/23, a kao solista će zablistati mladi pijanista Roman Borisov. Pobednik klavirske olimpijade Kisindžer, ubedljivo gradi karijeru ne samo svojom kreativnošću već i sugestivnim scenskim prisustvom. Istaknuti predstavnik mlade generacije pijanista, zameniće ranije najavljanog Aleksandra Gavriljuka koji nije u mogućnosti da nastupa zbog povrede ruke. Ulaznice za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Gitarista Tomi Emanuel 9. novembra u Novom Sadu

Foto: Promo

Australijski gitarista Tomi Emanuel (Tommy Emmanuel) održaće koncert 9. novembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, saopštili su organizatori iz Gitar (Guitar) art festivala (GAF).

Koncert „legende svetske gitare“ biće prilika da čujemo Emanuelove numere koje su „bogate zrelim melodijama i radošću uhvaćenom u trenutku“, naveo je GAF.

„Radost je uvek prisutna jer ja za njom tragam u muzici. Videti iznenađenje u očima ljudi je vredno življenja i rada. Ne mogu a da ne sviram ljudima sa svim srcem koje je preplavljeno radošću zato što se nalazim u trenutku za koji sam celoga života radio“, naveo je Emanuel.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu