Connect with us

Filmovi

Sve nagrade Kanskog festivala u distribuciji MCF-a

Foto: Pixabay

Film „Anatomija pada“ rediteljke Žestin Triet dobitnik je nagrade Zlatna palma na ovogodišnjem 76. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu

Nikada u istoriji se nije dogodilo da jedna distributerska kuća ima u svojoj distribuciji sve nagrađene filmove na tradicionalnom filmskom festivalu u Kanu. Svi filmovi ovenčani nagradom su otkupljeni od strane MCF MegaCom Film-a i nagoveštavaju da sledi bogata festivalska sezona u okviru koje će se domaćoj publici prikazati svi pomenuti, nagrađeni filmovi.

Žiri kojim je predsedavao reditelj Ruben Ostlund večeras je dodelio Zaltnu palmu filmu „Anatomija pada“ (Anatomy of a Fall) rediteljke Džastin Triet. Francuski triler prati priču spisateljice koja pokušava da dokaže nevinost prilikom smrti svoga muža.

Gran prix nagrada dodeljena je filmu „Zona interesa“ reditelja Džonatana Glejzera, dok je turska glumica Merve Dizdar ovenčana nagradom za najbolju glumicu za film „O suvom bilju“. Glumac Kozi Jaksjo progalšen je najboljim glumcem Kana, za ulogu u filmu „Savršeni dani“.

Nagrada žirija dodeljena je finskom reditelju Akiju Kaurismakiju za film „Opalo lišće“, dok je priznanje za najbolju režiju pripalo Tranu Anh Hungu za film „Strast Dodina Bufana.“  Za najbolji scenario nagradiu je primio Juyi Sakamoto za film „Čudovište“.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Večeras počinje 8. Dok’n’Ritam

Foto: Promo

Dok’n’Ritam – 8. Festival muzičkog dokumentarog filma – biće održan od 20. do 23. septembra u Domu kulture „Studentski grad“.

U takmičarskom programu festivala biće prikazano 13 muzičkih dokumentaraca iz 10 zemalja. Žiri festivala koji će poslednjeg dana proglasiti najbolje radiće u sastavu Dejan Petrović, reditelj, osnivač kampa i festivala kratkometražnog dokumentarnog filma Interakcija, Bane Antović, reditelj, urednik i art direktor  MTS /Muzzik TV i Nikola Čuturilo, gitarista, kompozitor i pevač.

Prvog dana festivala, u sredu, 20. septembra u okviru takmičarskog programa će biti prikazan film Cupla Tunes rediteljke Lejn Šipsi iz Irske. U pitanju je filmska meditacija na temu migracije kroz refleksiju o neformalnim migracijama pesama i cveća. Artfront nemačko-poljskog reditelja Andžeja Klamta portretiše nekoliko kijevskih umetnika, poput slikara Aleksandra Ljapina ili pevačice Sofije Baskakove, u jeku rata. Autorka Ana Đurović predstaviće ostvarenje Young Untill I Die, koji prati studente Miloša, Peru i Acka koji dolaze iz različitih gradova Srbije i žive u iznajmljenim stanovima u Beogradu, provode vreme družeći se i snimajući muziku. Prvog dana festivala biće prikazan i film Stvarni kompozitor norveškog reditelja Heiki Ketola. U pitanju je dokumentarac o izazovima sa kojima se suočavaju savremeni filmski kompozitori i kako savladavaju zanat. Istog dana biće prikazani filmovi 3211 autorskog para Danila Bećkovića i Andrijane Stojković, kao i film Bella Ciao Đulije Đaponezi.

U četvrtak 21. septembra takmičarska selekcija predstaviće ostvarenje (srpska premijera) Retro Bum  Dalibora Platenika iz Hrvatske. Film prikazuje vintidž scenu koja je postala popularna u Hrvatskoj zadnjih desetak godina i prezentuje domaće rokabili i rokenrol bendove autorskog tipa, ali i druge elemente retro kulture – pin ap devojke, swing plesnjake, kolekcionare starog nameštaja, predmeta, automobila i još mnogo toga. Film Balkancisko u režiji Tugrul Sarikaja iz SAD prati mladu tursku imigrantkinju koja, kada se nađe unutar sve veće balkanske muzičke scene u San Francisku kreće u potragu da istraži kako je oblast zaliva postala rasadnik balkanske muzike. Istog dana publiku očekuje i projekcija filma Bajka bespovratnog vremena Pavla Terzića. Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, bez obzira na to da li pripada klupskoj sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije.

Trećeg dana festivala (petak, 22. septembra) biće prikazani filmovi Šopen: Ne bojim se mraka Joane Kačmarek iz Poljske, inspirativna priča o trojici pijanista koji se pripremaju da izvedu Šopenovo delo na mestima povezanim sa sukobima i nezamislivom patnjom: koncentracioni logor Aušvic u Poljskoj, granica između Južne i Severne Koreje i centar grada Bejruta. Istog dana biće održana i festivalska premijera filma Bitlvanija Raska Šejića. Ostvarenje koje će publici otkriti vezu između Bitlsa i grada Valjeva.

U subotu, 23. septembra na programu će biti filmovi Kendi u režiji Karin Goijers iz Holandije o svetski poznatoj holandska saksofonistkinji Kendi Dalfer. Kendi je nastupala sa superzvezdama kao što su Prins i Dejv Stjuart. Istog dana festival će ugostiti i ekipu filma FOXY HEAD- ROK U DOBA IZGOVORA Damira Pirića i Gorčina Zeca iz Bosne i Hercegovine (srpska premijera filma). Kada se u obzir uzme i činjenica da film dokumentuje bend u usponu a ne već afirmisan bend, Damir Pirić i Gorčin Zec su stvorili svojevrstan novi žanr u svetu muzičkih dokumentaraca.

Dok’n’Ritam festival podržan je od strane Ministarstva kulture RS, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, platforme Srbija stvara, SOKOJ-a. Program festivala nalazi se na sajtu: https://www.doknritam.com/

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu