Connect with us

Kultura

Stefan Milenković svirao na violini od osmijuma

Foto: Dalibor Danilović

Novak Đoković Fondacija je priredila još jedan kulturni događaj za pamćenje u Srbiji – u slavu vrhunskog muzičkog i kreativnog umeća – koncertom priređenim u čast ekskluzivne promocije “Violine od osmijuma” – navrednije nove violine sveta.

U rukama proslavljenog srpskog violiniste Stefana Milenkovića, ovaj jedinstveni instrument – kreacija na događaju prisutnog proslavljenog konstruktora Edgara Rusa iz Austrije  – dobio je još više na vrednosti kroz posebno osmišljeni koncertni program,  izveden za ovu priliku pred odabranim zvanicama Fondacije.

Prisutne zvanice u ime Novak Đoković Fondacije je pozdravila globalna direktorka i suosnivačica Jelena Đoković – naglasivši zadovoljstvo Fondacije povodom organizacije ovog značajnog događaja globalnog profila za promociju istaknutih kulturnih vrednosti koje inspirišu i podstiču kreativnost kroz sve generacije – i u našoj zemlji. Stefan Milenković i pet od najtalentovanijih mladih violinista naše zemlje – Adrijana Durmišević, Teofil Milenković, Olivera Mitrović, Lana Zorjan i Sofija Glavičić – izveli su kraći koncert koji je oduševljenoj publici predstavio kompozicije Frica Krajslera – „Recitativo i Scherzo“ (violina solo), Petra Iliča Čajkovskog – „Melodija“ (uz klavirsku pratnju pijanistkinje Hilde Švan), Georga Filipa Telemana – “Koncert u D Duru za četiri violine” (Adagio-Allegro, Grave, Allegro) i Antonia Vivaldija – “Koncert za četiri violine u B molu” (Allegro, Largo, Larghetto, Allegro).

Violina od osmijuma – retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta za čini nastanak je Edgaru Rusu trebalo čak 32 meseca – posle Beograda nastavlja putovanje na turneji koja će – pre konačne aukcije – obići 17 vodećih globalnih destinacija na kojma će ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata biti predstavljeno posredstvom Pošte Austrije – glavnog logističkog partnera projekta. Detalje o nastanku idejnog i konstruktorskog projekta i procesu izrade “Violine od osmijuma”  lično je preneo sam Edgar Rus u obraćanju prisutnoj publici.

Foto: Dalibor Danilović

”Srećni smo što je Novak Đoković Fondacija imala jedinstvenu priliku da  – pored vodećih svetskih metropola – priredi prezentaciju ovog umetničkog i muzičkog remek-dela, “Violine od osmijuma” i u Beogradu i Srbiji – čime se na najlepši mogući način daje posebna važnost našoj umetničkoj sredini u smislu prepoznavanja njenog doprinosa u kreiranju svetske kulturne baštine. Umetnost čini čoveka bogatim, i želja Fondacije je da organizacijom ovog i narednih događaja sadržajno obogatimo našu kulturnu scenu. Predstavljanje ovakvih vrednosti i inspiracija koju one pružaju našim kulturnim stvaraocima i poslenicima jedna je od najvažnijih naših misija naše – sa ciljem stvaranja lepšeg i boljeg sveta uz umetnost, plemenitost i humanost – u kome Srbija ima aktivnu i priznatu ulogu. Želela bih da se u ime Fondacije Novak Đoković posebno zahvalim njenom velikom prijatelju Stefanu Milenkoviću, koji prenosi izuzetno znanje i umeće na svoje studente – neke od najperspektivnjih mladih muzičara Srbije koje smo večeras pozdravili na sceni. Zahvaljujem se i cenjenim partnerima i prijateljima Fondacije i projekta – koji su nas podržali u njegovoj organizaciji”, izjavila je Jelena Đoković, globalna direktorka Novak Đoković Fondacije. 

“Nastup na ovoj violini za mene predstavlja uzbudljivo iskustvo, jer je ona umetnički eksperiment koji objedinjuje nekoliko velikih, divnih i važnih zanata – graditeljstvo violina i juvelirstvo. Svirati na novoj violini donekle podseća na to kad sednete u nova kola, potrebno je navići se  – a sa instrumentom je to daleko kompleksnije. Iz razgovora sa majstorom Rusom sam saznao da ju je gradio po tradicionalnim principima, ali je uzimao u obzir kako će da estetski uradi elemente a da pritom sačuva suštinu instrumenta, jer violina treba da stvara zvuk – a ne da bude samo ukras. Mislim da je to uspeo veoma dobro da spoji. Važnost turneje koja predstavlja violinu od osmijuma podiže svest o muzici i umetnosti, što je svima nama potrebno”, rekao je naš proslavljeni violinista Stefan Milenković, i dodao da je “događaj u organizaciji Novak Đoković Fondacije velika pomoć i inspiracija, kao što je to i sam njen rad, koji ga motiviše da i on sledi njen primer  – i krene malim koracima u tom pravcu.” 

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Poštin nagradni konkurs „Pismo Božić Bati“ do 20. decembra

Foto: Promo

Nagradni literarni i likovni konkurs Pošte Srbije „Pismo Božić Bati“ održava se treću godinu zaredom, i traje do 20. decembra, do kada je moguće poslati radove.

Na ovogodišnjem konkursu, mogu učestvovati mališani do 12 godina iz svih krajeva Srbije, a koje Pošta Srbije poziva da u susret najlepšem prazničnom dobu godine, opišu, nacrtaju ili naslikaju kako doživljavaju praznične radosti na temu Božićna bajka.

Za učešće na konkursu mogu se prijaviti literarni i likovni radovi, bez ograničenja u tehnici izvođenja i broju poslatih radova.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu