Connect with us

Filmovi

Stefan Arsenijević najbolji reditelj 5. Valter festa

Stefan Arsenijević / Foto: Damir Vujković

Na upravo završenom 5. Valter festu, Stefan Arsenijević sa filmom „Strahinja Banović“ zabeležio je još jedan trijumf – osvojio je nagradu za najbolje ostvarenje i najboljeg reditelja.

Na festivalu koji čuva sećanje na legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca Velimira Batu Živojinovića, i promoviše ostvarenja nove srpske produkcije, priznanje za najbolju glumicu pripalo je Klari Hrvanović za ulogu u tinejdžerskom filmu „Leto kada sam naučila da letim“, u režiji Radivoja raše Andrića.

Istu nagradu u muškoj kategoriji (odlukom žirija, Srđan Dragojević, Katarina Radivojević i Petar Božović), poneo je Igor Đorđević za glumačko ostvarenje u romantičnoj komediji „Džem od kavijara“, u režiji Ivice Vidanovića.

Svoj glas publika je dala „Komediji na tri sprata” rediteljke Sandre Mitrović.

Nagrada za životno delo uručena je kultnom sineasti Lordanu Zafranoviću, koji je na svečanoj ceremoniji najavio da će njegov novi film „Zlatni rez 42“, koji je u fazi snimanja, imati pretpremijeru na Valter festu, u Centru za kulturu i turizam Mladenovac. koji je organizator festivala posvećenom Bati Živojinoviću.

U ovogodišnjoj konkurenciji za nagrade, pored pobedničkih ostvarenja, bili su i filmovi „Jenga – čudna igra“ Nikole Končarevića, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, i „Ala je lep ovaj svet“ Filipa Čolovića.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Kultni reditelj Ričard Stenli gost 17. Festivala srpskog filma fantastike

Foto: Daniela Radojković

Kultni reditelj Ričard Stenli biće gost 17. Festivala srpskog filma fantastike koji će se održati od 29. septembra do 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC).

Njegov film „Boja izvan ovog svemira“ (Colour Out of Space) sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi biće prikazan u subotu, 30. septembra u 21 čas u DKC-u.

Ričard Stenli je režiser poreklom iz Južne Afrike, čiji su dugometražni filmovi „Hardver“ (Hardware, 1990) i „Peščani đavo“ (Dust Devil, 1992) postali kultni klasici među ljubiteljima fantastike i horora.

Karijeru je počeo snimajući kratke filmove i muzičke video spotove. Za kratko ostvarenje „Rites Of Passage“, koje poredi primitivnog i modernog čoveka, dobio je 1984. godine međunarodnu studentsku nagradu. Potonje kratko ostvarenje „Incidents in an Expanded Universe“ poslužilo je kao osnova za Stenlijev dugometražni prvenac „Hardver“, koji je mešavina naučne fantastike sa sajbepank elementima i horora. Ovaj film smešten je u neveselu postapokaliptičnu budućnost, u kojem skupljač ostataka naše civilizacije nabasa u radioaktivnoj pustinji na delove, ispostaviće se, smrtonosnog robota i odnese ga u ljudsko stanište, najveći je Stenlijev komercijalni hit, a u njemu u sporednim ulogama pojavljuju se rok ikone Igi Pop (Igg Pop) i Lemi Kilminster (Lemmy Kilminster) iz grupe Motorhed (Motorhead). Svoj verovatno najbolji film, natprirodni horor „Pešćani đavo“, Stenli je snimio u Namibiji, inspirisan pričom o nerazjašnjenim ubistvima u toj zemlji na jugu Afrike. „Pešćani đavo“ sa svojim izrazito misterioznim negativcem, pustinjskom lutalicom koju progoni policija zbog niza okrutnih, okultnih ubistava, imao je velikih problema u postprodukciji, i Stenli se godinama borio za to do publika uspe da vidi njegovu originalnu viziju, a ne skraćenu i premontiranu koju su distributeri izneli na tržište. Ovo ostvarenje nije ostvarilo veliki finansijski uspeh, ali je vremenom postao kultni hit i smatra se za jedan od najoriginalnijih horor filmova devedesetih godina prošlog veka.

Stenli je u međuvremenu snimao ratne dokumentarce i dokumentarce o nacističkim potragama za Svetim gralom i vudu običajima na Haitiju, i bio je planiran za režisera adaptaciju romana Herberta Džordža Velsa „Ostrvo doktora Moroa“, ali je zamenjen drugim režiserom, Džonom Frankenhajmerom nedelju dana posle početka snimanja. Film, sa Marlonom Brandom i Valom Kilmerom u glavnoj ulozi pojavio se 1996. godine, i nema mnogo veze sa Stenlijevom vizijom o kojoj on priča u dokumentarcu „Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley’s Island of Dr Moreau“ iz 2014.

Vratio se u mejnstrim, adaptiravši klasičnu horor priču Hauarda Filipsa Lavkrafta (H.P. Lovecrtaft) „Boja izvan ovog svemira“ (Colour Out of Space) u dugometražni film, sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

17.Festival srpskog filma fantastike biće otvoren u petak, 29. septembra u 19 časova projekcijom filma “Restore point” (Tačka povratka) reditelja Roberta Hloza (manjiska srpska koprodukcija).

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu