Povežite se sa nama

Ekonomija

Startovala Digitalna platforma za cirkularnu ekonomiju

Objavljeno

on

FOTO: PKS

Digitalna platforma za cirkularnu ekonomiju (CE-HUB) pružaće podršku kompanijama kroz poslovne modele, primere dobre prakse i alate, saopšteno je na onlajn konferenciji povodom pokretanja ove platforme.

Nova digitalna platforma pomoći će kompanijama da lakše primene cirkularni model poslovanja i smanje ugljenični otisak u proizvodnim procesima i proizvodima. Na taj način i zadrže konkurentnost na evropskom i međunarodnom tržištu.

Namenjena je razmeni informacija, znanja i aktivnosti privrede Srbije u procesu zelene tranzicije koju je uradila PKS.

Rast od 1% na zelenoj tranziciji

Na konferenciji povodom pokretanja platforme rečeno je i da će Srbija će na zelenoj tranziciji imati rast od jedan odsto bruto društvenog proizvoda.

Ako znamo da će to povećati otpornost naše ekonomije na klimatske promene, onda je prelazak na cirkularnu ekonomiju veoma dobra stvar – ocenio je rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS) Siniša Mitrović.

On istakao da je ovo i šansa da se srpska ekonomija remontuje u skladu sa niskokarbonskim promenama.

Mi sada u sistemu CE HUB-a dižemo dva pilona od kojih je jedan Alijansa za zelenu tranziciju u kojoj imamo 23 osnivača a drugi su zeleni menadžeri u kompanijama, koji bi trebalo da budu zaduženi za procese tranzicije– istakao je Mitrović.

Za naredne dane je najavio direktne kontakte sa svima koji izraze interesovanje da budu deo Alijanse za tranziciju.

Izaći ćemo s vrlo preciznom agendom transfera znanja. Opet ćemo u okviru Poslovne akademije realizovati Akademiju cirkularne ekonomije, jer smo shvatili da su sada dva ključna alata transfer znanja i pristup finansijama– rekao je Mitrović.

Pitanje opstanka, ne politike

Savetnik za strana ulaganja u Kabinetu predsednika Srbije Marko Pećanac je istakao da prelazak na cirkularnu ekonomiju nije pitanje politike države. To je pitanje opstanka domaće privrede koje treba da je učini konkurentnom.

Saradnica tima CE HUB-a Sandra Kamberović je istakla da PKS ima lidersku poziciju kao savetnik privredi na putu razvoja cirkularne ekonomije.

Cilj platforme jeste da pomogne privredi i da se vidi da transformacija poslovanja može biti značajno podržana iz različitih izvora, uključujući i izvore iz Evropske unije – rekla je Kamberović. Navela je i da platforma na početnoj strani ima četiri celine koje se tiču tranzicije.

U HAB-u je glavni fokus na edukaciji, gde ćemo kroz vebinare raditi određene teme ove godine a i privrednici će moći da predlažu teme –  rekla je Kamberović i dodala da je jedna od tema svakako i dekarbonizacija.

Ostale celine su posvećene zelenoj alijansi, gde se od privrede prikupljaju informacije i mišljenja o ovom procesu, dok će se u delu o aktuelnostima nalaziti informacije o radu države vezanom za ovo područje kao i informacije iz Evrope.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Žetva pšenice tek u julu

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Žetva pšenice se ove godine očekuje tek oko 10. jula, ali izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Jozef Fokman, poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada, smatra da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji izgled ove kulture.

Ratari se nadaju dobrim prinosima, a iščekuju da će kilogram novog roda pšenice biti skuplji nego ranije, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine i 25 dinara.

Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV-a. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Kako ističe Galetin, kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu, mogao bi da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od 10 % u odnosu na prethodnu cenu tokom vršidbe, prenosi eKapija.

Prema njegovim rečima, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na cenu kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

“Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije. Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrednicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su čuvali pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljivača, te su na pšenici ostvarili lepu zaradu”, naveo je Galetin.

U Agrarnom savezu Srbije smatraju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a. Nenad Manić, predsednik ovog saveza, navodi da otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu