Connect with us

Ekonomija

Startovala Digitalna platforma za cirkularnu ekonomiju

FOTO: PKS

Digitalna platforma za cirkularnu ekonomiju (CE-HUB) pružaće podršku kompanijama kroz poslovne modele, primere dobre prakse i alate, saopšteno je na onlajn konferenciji povodom pokretanja ove platforme.

Nova digitalna platforma pomoći će kompanijama da lakše primene cirkularni model poslovanja i smanje ugljenični otisak u proizvodnim procesima i proizvodima. Na taj način i zadrže konkurentnost na evropskom i međunarodnom tržištu.

Namenjena je razmeni informacija, znanja i aktivnosti privrede Srbije u procesu zelene tranzicije koju je uradila PKS.

Rast od 1% na zelenoj tranziciji

Na konferenciji povodom pokretanja platforme rečeno je i da će Srbija će na zelenoj tranziciji imati rast od jedan odsto bruto društvenog proizvoda.

Ako znamo da će to povećati otpornost naše ekonomije na klimatske promene, onda je prelazak na cirkularnu ekonomiju veoma dobra stvar – ocenio je rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS) Siniša Mitrović.

On istakao da je ovo i šansa da se srpska ekonomija remontuje u skladu sa niskokarbonskim promenama.

Mi sada u sistemu CE HUB-a dižemo dva pilona od kojih je jedan Alijansa za zelenu tranziciju u kojoj imamo 23 osnivača a drugi su zeleni menadžeri u kompanijama, koji bi trebalo da budu zaduženi za procese tranzicije– istakao je Mitrović.

Za naredne dane je najavio direktne kontakte sa svima koji izraze interesovanje da budu deo Alijanse za tranziciju.

Izaći ćemo s vrlo preciznom agendom transfera znanja. Opet ćemo u okviru Poslovne akademije realizovati Akademiju cirkularne ekonomije, jer smo shvatili da su sada dva ključna alata transfer znanja i pristup finansijama– rekao je Mitrović.

Pitanje opstanka, ne politike

Savetnik za strana ulaganja u Kabinetu predsednika Srbije Marko Pećanac je istakao da prelazak na cirkularnu ekonomiju nije pitanje politike države. To je pitanje opstanka domaće privrede koje treba da je učini konkurentnom.

Saradnica tima CE HUB-a Sandra Kamberović je istakla da PKS ima lidersku poziciju kao savetnik privredi na putu razvoja cirkularne ekonomije.

Cilj platforme jeste da pomogne privredi i da se vidi da transformacija poslovanja može biti značajno podržana iz različitih izvora, uključujući i izvore iz Evropske unije – rekla je Kamberović. Navela je i da platforma na početnoj strani ima četiri celine koje se tiču tranzicije.

U HAB-u je glavni fokus na edukaciji, gde ćemo kroz vebinare raditi određene teme ove godine a i privrednici će moći da predlažu teme –  rekla je Kamberović i dodala da je jedna od tema svakako i dekarbonizacija.

Ostale celine su posvećene zelenoj alijansi, gde se od privrede prikupljaju informacije i mišljenja o ovom procesu, dok će se u delu o aktuelnostima nalaziti informacije o radu države vezanom za ovo područje kao i informacije iz Evrope.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Ruska proizvodnja nafte smanjiće se za 2 miliona barela dnevno

Photo: Unsplash

Ruska proizvodnja sirove nafte smanjiće se za dva miliona barela dnevno do kraja prvog kvartala 2023. godine procenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

Očekujemo da će na kraju prvog kvartala sledeće godine u Ruskoj Federaciji proizvodnja nafte biti smanjena za oko 2 miliona barela dnevno, rekao je Fatih Birol, čelnik IEA i dodao da ta nafta mora biti zamenjena ponudom iz drugih zemalja.

On se, doduše, ogradio rečima da u ovom slučaju postoje i drugi faktori, kao što je potražnja, što u velikoj meri zavisi od globalne ekonomije, posebno kineske.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu