Povežite se sa nama

Ekonomija

Startovala Digitalna platforma za cirkularnu ekonomiju

Objavljeno

on

FOTO: PKS

Digitalna platforma za cirkularnu ekonomiju (CE-HUB) pružaće podršku kompanijama kroz poslovne modele, primere dobre prakse i alate, saopšteno je na onlajn konferenciji povodom pokretanja ove platforme.

Nova digitalna platforma pomoći će kompanijama da lakše primene cirkularni model poslovanja i smanje ugljenični otisak u proizvodnim procesima i proizvodima. Na taj način i zadrže konkurentnost na evropskom i međunarodnom tržištu.

Namenjena je razmeni informacija, znanja i aktivnosti privrede Srbije u procesu zelene tranzicije koju je uradila PKS.

Rast od 1% na zelenoj tranziciji

Na konferenciji povodom pokretanja platforme rečeno je i da će Srbija će na zelenoj tranziciji imati rast od jedan odsto bruto društvenog proizvoda.

Ako znamo da će to povećati otpornost naše ekonomije na klimatske promene, onda je prelazak na cirkularnu ekonomiju veoma dobra stvar – ocenio je rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS) Siniša Mitrović.

On istakao da je ovo i šansa da se srpska ekonomija remontuje u skladu sa niskokarbonskim promenama.

Mi sada u sistemu CE HUB-a dižemo dva pilona od kojih je jedan Alijansa za zelenu tranziciju u kojoj imamo 23 osnivača a drugi su zeleni menadžeri u kompanijama, koji bi trebalo da budu zaduženi za procese tranzicije– istakao je Mitrović.

Za naredne dane je najavio direktne kontakte sa svima koji izraze interesovanje da budu deo Alijanse za tranziciju.

Izaći ćemo s vrlo preciznom agendom transfera znanja. Opet ćemo u okviru Poslovne akademije realizovati Akademiju cirkularne ekonomije, jer smo shvatili da su sada dva ključna alata transfer znanja i pristup finansijama– rekao je Mitrović.

Pitanje opstanka, ne politike

Savetnik za strana ulaganja u Kabinetu predsednika Srbije Marko Pećanac je istakao da prelazak na cirkularnu ekonomiju nije pitanje politike države. To je pitanje opstanka domaće privrede koje treba da je učini konkurentnom.

Saradnica tima CE HUB-a Sandra Kamberović je istakla da PKS ima lidersku poziciju kao savetnik privredi na putu razvoja cirkularne ekonomije.

Cilj platforme jeste da pomogne privredi i da se vidi da transformacija poslovanja može biti značajno podržana iz različitih izvora, uključujući i izvore iz Evropske unije – rekla je Kamberović. Navela je i da platforma na početnoj strani ima četiri celine koje se tiču tranzicije.

U HAB-u je glavni fokus na edukaciji, gde ćemo kroz vebinare raditi određene teme ove godine a i privrednici će moći da predlažu teme –  rekla je Kamberović i dodala da je jedna od tema svakako i dekarbonizacija.

Ostale celine su posvećene zelenoj alijansi, gde se od privrede prikupljaju informacije i mišljenja o ovom procesu, dok će se u delu o aktuelnostima nalaziti informacije o radu države vezanom za ovo područje kao i informacije iz Evrope.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Šta ce biti sa nerealizovanim zamenskim putovanjima

Objavljeno

on

Do isteka roka za vraćanje novca za nerealizovana zamenska putovanja ostala su još tri meseca, a trenutna situacija je takva da će veliki broj agencija imati problem da putnike obešteti do 15. januara sledeće godine, kada rok ističe.

Kako za Tanjug kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić, nerealizovanih putovanja je ostalo dosta, oko 50%, agencije nisu bile u prilici da u proteklom periodu zarade novac, a imaju probleme i sa stranim partnerima koji bi trebalo njima da vrate pare kojima bi agencije obeštetile putnike.

– U Grčkoj imamo problem, jer neki tamošnji partneri smatraju da su nam omogućili da putovanja iskoristimo, a pošto nismo, novac neće da vrate. U nekim drugim destinacijama ne spore da imaju novac, ali neće da ga vrate nego nam omogućavaju da pare iskoristimo kasnije . kaže Seničić.

Navodi da su neke zemlje, kao što je Italija, donele zakon kojim su produžile rok vraćanja novca do 2023. godine, upravo imajući u vidu probleme sa kojima su se suočavale turističke agencije, odnosno da nije bilo posla i da nisu mogle da obezbede novac za vraćanje.

Zbog svega toga, ističe sagovornik Tanjuga, i YUTA je ušla u pregovore sa Ministarstvom turizma, kako bi pokušala da nađe model čijom primenom ne bi bili oštećeni putnici, a i sačuvale bi se turističke agencije, koje su u nezavidnoj situaciji.

– Videćemo da li ćemo uspeti da dođemo do nekog resenja u smislu produženja roka korišćenja vaučera ili eventualne pomoći države u vidu kredita, gde bi agencije iz kredita vratile novac putnicima. O tome ćemo razgovarati sa našim resornim ministarstvom i sa Ministarstvom finansija – ističe Seničić.

Ukazuje međutim da bi samo odobravanje kredita bilo nedovoljno dobro rešenje jer bi na taj način agencije koje su već u finansijskim problemima uzimajući kredit ušle u još veće probleme.

– Zato mislim da bi najbolje rešenje bilo da se delimično prolongira rok za korišćenje vaučera, odnosno zamenskih putovanja recimo do kraja sledeće sezone a da se u tom međuvremenu potrudimo da obezbedimo novac za kredite. Onda bi agencije mogle da odrade još jednu sezonu i steknu mogućnost da uđu u kredite i vrate novac za neiskorišćena putovanja – objašnjava Seničić.

On navodi da ako se bude insisitiralo na vraćanju novca do 15. januara, agencije će, ukoliko ne budu imale novca, a dosta je upravo takvih, morati da prestanu da rade.

– Onda bi se potraživanja prebacila na osiguravajuće kuće koje su izdale polisu osiguranja ali pitanje je da li osiguravači u uslovima pandemije mogu, žele da ispune tako veliku finansijsku obavezu – kaže Seničić.

A obaveza se procenjuje na oko 25 mil EUR gde su osim komercijalnih putovanja uračunate i đačke ekskurzije i rekreativna nastava.

U tom domenu je, prema Seničićevim rečima, najteža situacija pošto su agencije koje se bave isključivo đačkim turizmom, u proteklih godinu i po dana epidemije, radile samo mesec dana.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu