Connect with us

Kultura

Spektakularno finale filharmonijske turneje u Kini

Foto: Nada Pleskonjić

Spektakularnim nastupom u Velikom teatru u Šangaju, završena je velika turneja Beogradske flharmonije u Kini povodom međunarodnog obeležavanja stogodišnjice orkestra.

Kao i na prethodnim koncertima, filharmonijski orkestar pod palicom Nemea Javrija je ispraćen stajaćim ovacijama, a kao solista je nastupio fenomenalni violinista Huan Manla.

„Put muzike“ Beogradske filharmonije po Kini došao je do svog cilja, nastupom koji se upisao u stogodišnjicu orkestra kao prvi koji je Filharmonija ikad održala u velelepnom Šangaju.  Turneja je imala svoje finale nastupom u okviru 22. izdanja prestižnog Šangajskog međunarodnog umetničkog festivala, a orkestar je zajedno sa Nemeom Jarvijem, izveo Verdijevu uvertiru iz opere „Moć sudbine“ i Berliozovu „Fantastičnu simfoniju“. Da se putevi muzike ukrštaju po svim meridijanima, dokazuje ponovni susret sa Huanom Manlom, koji je već nastupao sa orkestrom u okviru redovne filharmonijske sezone na Kolarcu 2012. godine, a u Velikom teatru Šangaja su zajednički izveli čuveni Violinski koncert Čajkovskog.

„Oduševljen sam Beogradskom filharmonijom, ova turneja je bila fantastično iskustvo. Pored radosti sviranja, ključne reči koje opisuju beogradski orkestar su apsolutni profesionalizam. Sviranje u orkestru je posao i to veoma težak, a beogradski filharmoničari to odlično rade, jer su oni najpre izuzetni muzičari. Međutim, više od svega, to je orkestar koji daje sve od sebe da bi stvarao muziku“, reči su dirigenta Nemea Jarvija, nakon poslednjeg koncerta u okviru turneje po Kini.

Šangajski međunarodni umetnički festival je mesto prezentacije najboljih iz sveta klasične muzike, a ovom prilikom, Beogradskoj filharmoniji je uručena i plaketa za učešće na manifestaciji koju okuplja imena poput Maksima Vengerova, Valerija Gergijeve, Angele Georgiju i mnoge druge. Finalu turneje Beogradske filharmonije u Šangaju, prethodili su nastupi u Sijanu, Vejfangu i Pekingu, proglašeni od strane kineskih medija kao veliki uspeh srpskog orkestra koji je izazvao reakcije publike koje se retko viđaju.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Poštin nagradni konkurs „Pismo Božić Bati“ do 20. decembra

Foto: Promo

Nagradni literarni i likovni konkurs Pošte Srbije „Pismo Božić Bati“ održava se treću godinu zaredom, i traje do 20. decembra, do kada je moguće poslati radove.

Na ovogodišnjem konkursu, mogu učestvovati mališani do 12 godina iz svih krajeva Srbije, a koje Pošta Srbije poziva da u susret najlepšem prazničnom dobu godine, opišu, nacrtaju ili naslikaju kako doživljavaju praznične radosti na temu Božićna bajka.

Za učešće na konkursu mogu se prijaviti literarni i likovni radovi, bez ograničenja u tehnici izvođenja i broju poslatih radova.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu