Povežite se sa nama

Magazin

Spektakl na nebu – još malo do krvavog supermeseca

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Približavamo se kraju maja, kada će Mesec prirediti poseban doživljaj za posmatrače neba – ali samo za one koji su na određenim geografskim odrednicama.

Mesec će se nalaziti na suprotnoj strani od Sunca i u potpunosti će biti osvetljen 26. maja u 6:13 ujutro u CDT zoni.

U poređenju sa ranijim, pun mesec u maju biće i supermesec. Fenomen supermeseca karakterišu veličina, jaka osvetljenost ali i boja koja može postati jarko-crvena.

Tokom ove vrste pomračenja, Mesec će postepeno potamneti, poprimajući krvavo crvenu boju. Boja je toliko upadljiva da se ovakva pomračenja Meseca ponekad nazivaju i krvavi meseci.

Faza potpunog pomračenja biće vidljiva na zapadu Sjedinjenih Država i Kanade, celog Meksika, većine Centralne Amerike i Ekvadora, zapadnog Perua i južnog Čilea i Argentine.

Pomračenje se može videti u celosti na istoku Australije, Novom Zelandu i ostrvima Tihog okeana, uključujući Havaje.

Skoro šest godina nismo imali potpuno pomračenje Meseca uz supermesec, a sledeće potpuno pomračenje Meseca će se dogoditi nad Severnom Amerikom tek u maju 2022. godine.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Grčka menja pravila za ulazak

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Državljani zemalja sa takozvane zelene liste u Grčku će moći da uđu sa negativnim antigenskim testom, rekao je na konferenciji za novinare zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalijas.

Deca do 12 godina starosti koja dolaze iz zemalja sa zelene liste moći će da uđu u Grčku bez negativnog PCR testa na korona virus.

Srbija i Grčka potpisale su proletos dokument po kom je državljanima Srbije koji su vakcinisani vakcinama protiv korona virusa dostupnim u našoj zemlji dozvoljeno da uđu u Grčku bez odlaska u karantin.

Neophodno je da imaju povrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdatu od nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), podsećaju na sajtu Ministarstva spoljjnih poslova Srbije.

Ako niste vakcinisani, potreban vam je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ako ste preboleli koronu, potrebna vam je potvrda da ste bolovali od 2 meseca do 9 meseci pre dolaska.

Grci su zadržali pravo da putnike na graničnom prelazu nasumično testiraju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan, obavezna je kućna izolacija 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od grčkih nadležnih organa o trošku grčke države.

Podsetimo, granice su se za turiste otvorile 16. maja, a pre toga prelaz Evzoni je bio otvoren samo za one sa grčkim pasošem, javio je reporter Bratislav Ilić.

Spisak uslova za ulazak građana Srbije u Grčku:

1) Popunjen formular PLF

Ovaj formular možete naći na stranici travel.gov.gr

2) Dokaz o imunizaciji

Ova potvrda može biti u formi potvrde o vakcinaciji bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu