Connect with us

Magazin

Sok od cvekle pomaže mišićima, evo i kako

Pixabay

Konzumacija hrane bogate nitratima, kao što je sok od cvekle, povezana je sa povećanom snagom zbog sposobnosti nitrata da povećaju protok krvi i oksigenaciju.

Pokazalo se da sok od cvekle ima potencijalno dobre efekte na poboljšanje mišićnih performansi zbog visokog sadržaja nitrata. Nitrati, kada se u telu pretvore u azot oksid, mogu povećati protok krvi i oksigenaciju mišića, što dovodi do poboljšane funkcije mišića i izdržljivosti.

Nekoliko studija je otkrilo da dodatak u ishrani na bazi nitrata, uključujući sok od cvekle, može dovesti do poboljšanja performansi vežbanja, kao što su produženo vreme do iscrpljenosti i smanjeno trošenje kiseonika tokom vežbanja.

Međutim, važno je napomenuti da nisu sve studije pronašle značajne prednosti i potrebno je više istraživanja da bi se odredila optimalna doza i trajanje suplementacije i da bi se potvrdili ovi nalazi.

Takođe je važno imati na umu da visoki nivoi nitrata mogu imati negativne efekte na zdravlje. Uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom pre nego što u ishranu dodate sok od cvekle ili drugu hranu bogatu nitratima.

Hrana bogata nitratima

Hrana bogata nitratima sadrži visok nivo nitrata koji se u telu mogu pretvoriti u azot oksid.

U ovakve namirnice spada cvekla i sok od cvekle, zeleno lisnato povrće (spanać, zelena salata, rukola…), rotkvice, šargarepa i celer.

Važno je napomenuti da se nitrati iz biljnih izvora generalno smatraju bezbednim, ali zato nitrati iz prerađenog mesa mogu imati negativne posledice po zdravlje i treba ih konzumirati umereno.

Kako nitrati utiču na snagu mišića?

Nitrati se pretvaraju u azot oksid (NO) u telu, što može da utiče na snagu mišića na nekoliko načina:

Povećan protok krvi

Azot oksid pomaže u širenju krvnih sudova i povećanju protoka krvi, što može poboljšati oksigenaciju mišića i poboljšati njihovu funkciju.

Poboljšane kontrakcije

Azot oksid takođe može poboljšati efikasnost mišićnih kontrakcija smanjenjem troškova kiseonika tokom vežbanja i podsticanjem proizvodnje energije u mišićima.

Povećana izdržljivost

Povećan protok krvi i poboljšane kontrakcije mišića mogu dovesti do povećane izdržljivosti, omogućavajući duže i intenzivnije vežbe.

Nitrati i nitriti

Nitrati i nitriti su srodna jedinjenja koja se obično nalaze u hrani.

Nitrati (NO3-) su prirodna jedinjenja koja se nalaze u nekom povrću i mogu se pretvoriti u azot oksid (NO) u telu, što pomaže da se poveća protok krvi i oksigenacija mišića.

Nitriti (NO2-) se obično koriste kao konzervansi u prerađenom mesu i takođe se mogu pretvoriti u azot oksid u telu.

I nitrati i nitriti su povezani sa poboljšanim performansama vežbanja.

Da li sok od cvekle može da ojača mišiće?

Da, konzumacija hrane bogate nitratima, kao što je sok od cvekle, povezana je sa povećanom snagom i snagom mišića, zbog sposobnosti nitrata da povećaju protok krvi i oksigenaciju, kao i da poboljšaju funkciju mišića.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Ne, to nije kafa: Stručnjak otkriva koji napitak uništava vaš san!

Photo: Unsplash

Postoji mnogo različitih uzroka za poteškoće sa spavanjem ili nesanicu – stres, anksioznost i depresija ili toplota, ali retko ko pomisli da mu smeta hrana ili piće, koju konzumira u toku dana.

Dobro je poznato da kofein može da vas drži budnim i da može ostati u vašem sistemu do 10 sati.

Ali postoji još jedan popularan napitak, koji bi vas mogao sprečiti da odspavate preko potrebnih 7 do 9 sati – i to nije dobra vest za one koji vole da se provode do kasno u noć.

Prema rečima specijaliste za spavanje Džejmsa Higinsa, alkohol može imati „značajan uticaj“ na kvalitet vašeg sna.

„Konzumiranje alkohola može imati značajan uticaj na kvalitet vašeg sna, jer ometa vaš ciklus spavanja, posebno brze pokrete očiju (REM) i faze dubokog sna. Prvo, alkohol može da potisne REM u ranim delovima noći, što dovodi do poremećenog sna u drugoj polovini dok telo pokušava da to nadoknadi“, kaže Džejms.

„Održavajući prirodnu trezvenost, omogućavate svom telu da prirodno kruži kroz količinu REM sna koja mu je potrebna, što je ključno za poboljšano pamćenje, učenje i regulaciju raspoloženja. Pored toga, alkohol takođe može da prekine dubok san (faze 3 i 4), što je faza sna koja najviše obnavlja i koja pomaže poboljšanju vašeg fizičkog blagostanja i imunološkog sistema.“

Jedan od razloga mamurluka je upravo poremećen san. Džejms je nastavio:

„Korišćenje alkohola takođe može da poremeti vaše obrasce spavanja iz više razloga. Prvo, najverovatnije će vam trebati češće odlazak u toalet tokom noći. Vaše telo takođe može izgubiti sposobnost da reguliše svoju temperaturu, što dovodi do noćnog znojenja i pregrevanja. Uzdržavanje od alkohola će obezbediti da vaš san bude miran i regulisan“.

NHS savetuje da ne razmišljate o više od 14 jedinica alkohola nedeljno na redovnoj osnovi. Ako pijete čak 14 jedinica nedeljno, trebalo bi da ih rasporedite na tri dana ili više.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu