Connect with us

Aktuelno

Sedam zamki u vežbanju koje loše utiču na telo kako starimo

Pixabay

Određene fitnes navike mogu da izazovu pustoš u vašem telu, pa se čuvajte ovih uobičajenih zamki kada krenete u 60-e.

Redovno vežbanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da usporite starenje i nadoknadite ili odložite neizbežne efekte vremena na pokretljivost, sastav tela i kvalitet života.

Uprkos tome, potreban je pravi pristup treningu – posebno kako starite i imate manje prostora za greške.

Na kraju krajeva, niko ne ostaje zauvek u svojim 20-im godinama, a kako telo stari, greške koje pravite mogu dodatno usporiti vaše zdravlje i opšti napredak, piše Eat This Not That, a prenosi 24sata.hr.

Ako ste se našli u jednoj ili više loših navika, razmislite o prilagođavanju rutine vežbanja.

Takođe, uvek zapamtite da su zdrava ishrana puna voća, povrća i proteina u kombinaciji sa puno sna i dobrom hidratacijom ključni faktori, osim vežbanja, koji utiču na to da ostanete u formi i zdravi u svojim zlatnim godinama.

Sedam najčešćih zamki u pristupu fitnesu kada uđete u 60-te:

Preterivanje sa kardio vežbama

Iako je kardio trening odličan za zdravlje srca i može pomoći u kontroli težine, previše ga zapravo može biti štetno.

Iako većina ne treba da brine o previše kardio treninga, stalno raditi i zanemarujete druge oblike vežbanja nije najoptimalniji put do dugoročnog, potpunog poboljšanja kondicije za pojedinca bilo kog uzrasta. Balans je ključan.

Uključite kombinaciju kardio vežbi, vežbi snage i fleksibilnosti u svoju rutinu.

Zanemarivanje treninga snage

U skladu sa prethodnom tačkom, trening snage je apsolutno neophodan za održavanje tonusa mišića, ravnoteže, snage kostiju i ukupne pokretljivosti kako starite.

Suprotno popularnom verovanju, trening snage nije samo izgradnja masivnih mišića. Zanemarivanje treninga snage može dovesti do neravnoteže mišića, smanjenja snage i većeg rizika od osteoporoze.

Preskakanje rada na istezanju i pokretljivosti

Fleksibilnost i pokretljivost često zauzimaju drugo mesto u mnogim vežbama, ali su neophodne za održavanje punog opsega pokreta u zglobovima.

Zanemarivanje istezanja i mobilnosti može dovesti do smanjene fleksibilnosti, neravnoteže mišića i većeg rizika od povreda. Uključivanje aktivnosti kao što su opšte istezanje i čitav niz vežbi pokreta su ključni deo sveobuhvatnog fitnes programa protiv starenja.

Ne davanje telu vremena da se oporavi

Iako je važno da ostanete dosledni svojoj rutini vežbanja, jednako je važno da svom telu date vremena da se odmori i oporavi. Prenaprezanje može dovesti do različitih problema, uključujući smanjenu imunološku funkciju, hormonsku neravnotežu, povećan rizik od povreda i gubitak motivacije.

Opšta preporuka je da se odmorite ceo dan nakon svaka dva dana vežbanja kako biste se oporavili i imali koristi od programa vežbanja.

Ignorisanje bola

Iako možete očekivati određeni nivo nelagodnosti kada radite trening otpora ili druge oblike intenzivne vežbe, bol je jasan signal tela da nešto nije u redu. Ignorisanje bola može dovesti do ozbiljnih povreda i dugotrajnog oštećenja.

Ako tokom izvođenja određene vežbe osetite nelagodnost u kolenu ili donjem delu leđa, prestanite, proverite da li je radite kako treba, a ako bol potraje, obratite se lekaru.

Ignorisanje važnosti hidratacije

Telu je potrebna voda da reguliše temperaturu, transportuje hranljive materije i održava zdravlje zglobova. Uprkos tome, mnogi ljudi ne piju dovoljno vode svaki dan. Akutni efekti dehidracije uključuju smanjenje energije i fokusa, zatvor, vrtoglavicu i druge neprijatnosti.

Hronična dehidracija može imati razorne efekte na telo, uključujući razne probleme. Ako se mnogo znojite tokom vežbanja, obavezno nadoknadite izgubljenu tečnost vodom ili napitkom od elektrolita, posebno ako ste skloni da jedete malo soli.

Prenaglašavanje vežbi izolacije

Ako radite trening otpora, važno je da se fokusirate na složene pokrete koji pogađaju više mišićnih grupa. Izolacione vežbe mogu biti korisne za oblikovanje tela i rehabilitaciju.

Međutim, njihovo prenaglašavanje na račun složenih vežbi može dovesti do neravnoteže mišića i takođe vas lišiti mnogih prednosti koje dolaze od funkcionalnih pokreta kao što su čučnjevi, zgibovi i slično.

Kao pravilo, trening otpora treba da uključuje tri do četiri složene vežbe i ne više od jedne ili dve izolacione vežbe.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Berlin se bez zida vraća u DDR – Za samce samo mali stan

My home

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budućnosti imoći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

– Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio – piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce.

Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu