Connect with us

Izložbe

Retke fotografije Tita u “Adligatu”

Foto: Promo (Adligat)

Izuzetno vredna arhivska građa kao i lični predmeti istaknutog diplomate SFRJ ambasadora Staneta Pavliča (1914 – 1996) upravo je poklonjena “Adligatu”.

Ovim povodom organizovano je svečano otvaranje legata i izložba na čijem je otvaranju govorio ambasador Indonezije u Srbiji.

Ćerke Staneta Pavliča sestre Breda i Tanja Pavlič poklonile su Muzeju knjige i putovanja i Domu legata Udruženja Adligat celokupnu arhivu njihovog oca koja uključuje više stotina izvanredno retkih, značajnih i uglavnom nepoznatih fotografija i nešto ličnih predmeta donetih iz Indonezije.

Naročito se ističe propusnica za neograničeni ulaz jugoslovenskog ambasadora u predsedničke palate, Titova fotografija koju je potpisao na proslavi Nove godine u Džakarti sa Sukarnom 1958, kada su dvojica predsednika dogovarali uspostavljanje Pokreta nesvrstanih zemalja.

Poseban foto-album sa više od dve stotine fotografija snimljenih tokom Titove posete Indoneziji, napravljen posebno za ambasadora, takođe predstavlja veliku vrednost.

Autori izložbe su Hristina Nikolić Murti i Viktor Lazić. Arhivsku i knjižnu građu iz legata ambasadora Staneta Pavliča digitalizovala je Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ na inicijativu savetnika direktora ove institucije  Adama Sofronijevića.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

U Železničkom muzeju otvorena izložba o formiranju muzejskog fonda

Foto: Pixabay

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti. Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu