Connect with us

Kultura

Prvo bijenale fantastike na Kolarcu

Vlada Mirković, In the library of human souls, or about guardians, ulje na platnu / Foto: Promo

Prvo Bijenale fantastike u Srbiji – festival umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog biće svečano otvoreno u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca, 18. oktobra u 17.30.

Vizionarski projekat Fondacije Mihajlović „Feniks“ omogućio je publici da – na jednom mestu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri (od preko 500 radova pristiglih na javni konkurs). Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu dr um. Katarina Zarić, likovni kritičar Dejan Đorić i direktor Moderne galerije u Valjevu, Vojislav Jovanović.

Dunja Jung, Sirocco, akvarel / Foto: Promo

Na otvaranju Bijenala biće proglašeni i dobitnici tri značajne nagrade: Grand prix, Nagrade za životno delo i nagrade „Perspektiva“ – koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku u domenu fantastike.

Bijenale fantastike podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Gradski sekretarijat za kulturu.

U toku trajanja manifestacije u Maloj sali će biti organizovano nekoliko tribina sa početkom u 18 sati:

  • „Veče sa dr Oliverom Tomićem, istoričarom umetnosti“ 22.10.2021. godine;
  • „Upoznajte kolekcionare“ 23.10.2021. godine;
  • „Naslednici grupe Mediala“ 28.10.2021. godine;
  • „Veče sa dobitnicima nagrada Bijenala fantastike“ 30.10.2021. godine.

Bijenale će biti svečano zatvoreno 31. oktobra u 13 časova, u Kolarčevoj zadužbini.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Kiki Lesendrić i Piloti u mts Dvorani 3. novembra

Foto: Prmo (mts Dvorana)

Poznati pop- rok sastav Kiki Lesendrić i Piloti održaće koncert u beogradskoj mts Dvorani 3. novembra, čime će zaokružiti svoje postojanje na muzičkoj sceni nešto više od 40 godina i istovremeno predstaviti i novi album “Mali tragovi  na nebu”.

Tim povodom se vođa benda Kiki Lesendrić obratio novinarima na press konferenciji u baru Lisabon u mts Dvorani.

Bendu Piloti ovo će, inače, biti prvi samostalni nastup u mts Dvorani, a osnivač benda uoči nastupa  poručuje da se itekako raduje svirci i beogradskom koncertu, posle duže pauze:

”Veliko je zadovoljstvo i raduje me što ću prvi put zasvirati na sceni mts Dvorane.. čuo sam mnogo pozitivnih stvari o akustici prostora i pravo je vreme da održimo koncert na ovom mestu. Ovaj koncert biće potpuno drugačiji od svega na šta je do sada naša publika navikla, jer ćemo pokušati da protrčimo kroz period 42 godine duge karijere”, kaže Kiki, ne krijući da bend za 03. novembar spema iznenađenje koje znači da se bend vraća na svoje prve albume  i taj zvuk.

Na naše pitanje o improvizaciji na koncertu i eventualnoj promeni „kursa kretanja“ stopama drugačijeg repertoara, kada koncert dobije puni zalet, frontmen Lesendrić kaže: „Ja nikada nemam scenario. Naravno uvek postoji taj neki papir koji stoji ispred nas, ali mi smo spontan bend i biće ovo presek naše karijere u muzičkom smislu.“

Kultni sastav je harao  Beogradom tokom 80-ih, a i dan danas brojne generacije uživaju u njihovim hitovim, te ih gotovo svakodnevno čujemo na radio stanicama.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu