Connect with us

Aktuelno

Prvi slučaj majmunskih boginja na Kosovu, pacijent iz Dragaša hospitalizovan

SZO

Na Kosovu je prijavljen prvi sumnjivi slučaj majmunskih boginja

Kako je saopštilo kosovsko ministarstvo zdravlja, uz Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova, kasno popodne u petak, na klinici za infektivne bolesti u Prištini primljena jde prva prijava mogućeg slučaja ove bolesti.

Pacijent je muškarac, rođen 1953. godine u opštini Dragaš.

On je hospitalizovan na istoj klinici, u izolaciji je i uzet mu je uzorak kožne promene koji će biti poslat na laboratorijsku analizu.

Uzorak će biti poslat u referentnu laboratoriju SZO u Holandiji, a dok se čeka na laboratorijske rezultate do konačne dijagnoze, na klinici se postupa prema propisanim kriterijumima, uverava kosovsko ministarstvo zdravlja.

Stanje pacijenta je stabilno, dok je epidemiološki nadzor pacijenata i praćenje kontakata je u toku.

Virus majmunskih boginja je ortopoksvirus koji uzrokuje bolest sa sličnim simptomima, ali manje teškim od malih boginja. Dok su male boginje iskorenjene 1980. godine, majmunske boginje se i dalje javljaju u zemljama centralne i zapadne Afrike. Identifikovane su dve različita soja: zapadnoafrički i soj iz Konga, takođe poznat i kao centralnoafrički soj.

Ova bolest koja se prenosi sa životinja na ljude, mahom sa veverica, gambijskih pacova, puhove, različitih vrsta majmuna i drugih. Kako saopštava SZO, slučajevi ove bolesti se često zatiču u blizini tropskih šuma gde postoje životinje koje nose virus.

Prenos sa čoveka na čoveka je ograničen. Može se preneti kontaktom sa telesnim tečnostima, lezijama na koži ili unutrašnjim površinama sluzokože, kao što su usta ili grlo, respiratornim kapljicama i kontaminiranim predmetima.

 

 

Izvor: Kossev

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
1 Comment

1 Comment

  1. Bikkojileži

    05/06/2022 at 10:17

    Ništa čudno.Vratio se Kurti iz Amerike

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

PAS IZUJEDAO DEČAKA (10) U ČAČKU

Pixabay

Na Gradskom bedemu u Čačku, u blizini Muzičke škole došlo je do incidenta kada je, prema rečima očevidaca, pas ujeo desetogodišnjeg dečaka.

– Sve se vrlo brzo odigralo, pas je odjednom prišao dečaku i ujeo ga za nogu. Prolaznici koji su se našli u blizini pozvali su Komunalnu policiju. Dečak je, koliko smo mogli da vidimo, zadobio lakše telesne povrede – kaže jedan od očevidaca.

On dodaje da su konkretno psi lutalice velika opasnost, a da se neretko kreću u čoporu i tako ulivaju strah građanima koji se šetaju Gradskim bedemom, koji važi za najlepši deo grada.

Tokom prethodnih godina dešavalo se da psi lutalice poprilično „izujedaju“ i budžet Čačka jer su velika novčana sredstva uplaćivana na ime odštete zbog napada kako na građane, tako i na domaće životinje.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu