Connect with us

Kultura

Prva repriza predstave „Reminiscencija“

Foto: Pixabay

Prva repriza predstave „Reminiscencija“ održaće se u četvrtak, 2. februara, u 19 sati u Velikoj sali SKC-a u Beogradu.

Predstava mladih autora Reminiscencija nastala je vodom 50 godina umetničkog rada i stvaralaštva Nele Antonović, osnivačice, direktorke i rediteljke Teatra Mimart.

  •     Režija i dramaturgija: Mina Ćirić
  •     Akteri: Marina Bukvički, Mina Ćirić i Lidija Antonović
  •     Dizajn scene i zvuka: Lidija Antonović
  •     Kostim: Anđelija Marković
  •     Supervizor: Nela Antonović
  •     Produkcija: Teatar „Mimart“ i SKC

Projekat nije ponavljanje već dostignutog, već iznova traganje, ispitivanje, istraživanje i eksperiment.

Svoje rem snove umetnice su sublimirale u zagonetnu priču u predstavi. Svi odgovori na pitanja koje postavljaju su tu, samo ih uz rizik treba pronaći.

Teatar Mimart – jedan od prvih alternativnih teatara u bivšoj Jugoslaviji, osnovan je 1984. godine na neformalnoj pozorišnoj sceni Studentskog kulturnog centra Beograd.

Posle obimne produkcije od 76 predstava i više od 500 umetničkih performansa, predstava Reminiscencija ovog savremenog teatra zaslužuje da bude u velikoj sali SKC-a. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Filharmonija svira muziku iz crtaća za školarce

Foto: Promo (BGF)

U Beogradskoj filharmoniji su počeli koncerti za školarce, koji se održavaju radnim danima, od 22 do 31. marta, od 10 i 12 časova u filharmonijskoj sali.

Pod dirigentskom palicom mladog Vuka Wolkova Popovića, zajedno sa Tamarom Marinković Tomić i Slavicom Perić u ulozi naratorki, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova, a pridružuje im se i misteriozni instrument koji sam svira.

Pod nazivom „Nacrtani orkestar“, ciklus koncerata za mlađe školarce, „ispituje“ koliko današnje generacije poznaju antologijska animirana ostvarenja kao što su „101 dalmatinac”, “Porodica Kremenko”, “Tom i Džeri”, “Inspektor Gedžet”, “Aladin”, “Kralj lavova”… Muzika ovog žanra toliko je slikovita i ubedljiva da radnja može da se zamišlja bez filmskog platna i televizijskog ekrana.

Međutim, na kraju ovog vodiča, školarci imaju priliku i da pogledaju jedan od najčuvenijih crtaća svih vremena uz klavir koji muziku svira sam, bez pijaniste. Mnoge generacije sećaju se antologijske epizode pod nazivom “Mačiji koncert” iz “Tom i Džeri” serijala. U ovom crtaću, centralnu ulogu ima klavir za kojim je mačak Tom kao pijanista, dok miš Džeri pokušava da ga omete. A u filharmonijskom izvođenju, zvezda koncerta je Stenvej SPIRIO r, čudo od instrumenta i klavir poslednje generacije, kome se dirke same pokreću tako što je “Mačji koncert” deo mehanizma i datoteke čuda od instrumenta koji je već na prvim koncertima potpuno oduševio decu.

Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić, u ulogama naratorki, godinama unazad animiraju brojne generacije dece uvodeći ih u orkestarski svet na zabavan i njima prilagođen način, a Vuk Wolkov Popović, sa samo 23 godine po drugi put predvodi Filharmoniju na dečjim koncertima, ubedljivo gradeći svoju dirigentsku karijeru.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu