Connect with us

Književnost

Promocija zbirke pesama Tanje Maletić

Promocija zbirke pesama “Pesme bdenja i snoviđenja“ Tanje Maletić biće održana u ponedeljak, 12. decembra u 19 sati tribinskoj sali Doma omladine Beograda.

Književno veče u organizaciji izdavačke kuće “MediaSfera”, posvećeno zbirci pesama “Pesme bdenja i snoviđenja”, mlade pesnikinje Tanje Maletić. O knjizi će, pored autorke, govoriti Dejan Petrović Kobajaši, recenzent; Marina Jakovljević, lektorka; Milorad Dašić, profesor srpskog jezika u IX beogradskoj gimnaziji. Razgovor će voditi Gordana Jočić, glavna urednica i osnivač “MediaSfere”. Stihove će čitati autorka.

Zbirka pesama „Pesme bdenja i snoviđenja“ je prva knjiga Tanje Maletić. Inspirisana Kafkinim citatom Tanja je svoje pesme bdenja i snoviđenja podelila u četiri celine: Buđenje, Traganje, Nemiri i Otkrivanje.

“Jedna od brojnih zanimljivosti iz života čuvenog Franca Kafke je da mu se u noćima pred smrt, u kasno proleće 1924. godine, na prozoru bolnice u Kirlingu ukazivala sova. Toj priči posebnu draž daje i činjenica da sam ovaj podatak pročitala samo par meseci nakon što sam odlučila kako ću nazvati svoju zbirku pesama, kako ću ilustrovati korice i, naravno, čiji će citat stajati umesto uvoda. Apsurdno, iako je sova često simbol tame i smrti, Kafkin istinski život, kao i život pesama u knjizi koja je pred vama, počeće upravo nakon susreta sa sovom. Tako su ove pesme, posle dugih neprospavanih noći svojega nastajanja, same dokazale svoju neraskidivu vezu sa bdenjima i snoviđenjima”, kaže Tanja Maletić.

O knjizi

“… Po uzoru na pesnike romantičare, autorka neguje lepotu i razigranost izraza. Vrlo mudar pristup, jer su na taj način duboka emocija i nimalo laki uvidi autorke izneti toplo, ljudski, prepoznatljivo”, Milica Cincar-Popović, urednica

“… Kroz sve draži, a i zablude prvenca, ove pesme toplo komuniciraju sa svetom. Registar je katkad na zavidnom nivou, da bi mogli da se postide i mnogi stariji, a i priznati savremenici”, Dejan Petrović Kobajaši, recezent

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Goli otok -istorija“ večeras u Kolarcu

Foto: Pixabay

Knjiga „Goli otok – istorija“ Martina Previšića biće predstavljena u 18 sati u Kolarčevoj zadužbini, najavila je izdavačka kuća „Vukotić Media“

Ovo je prva celovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša.

Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu