Povežite se sa nama

Kultura

Promocija monografije „Helena Šipek“

Objavljeno

on

Naslovna korica monografije Helena Šipek / Foto: Promo (Muzej grada Beograda)

U Konaku kneginje Ljubice u ponedeljak, 17. januara 2022. godine u 14 sati, biće održana promocija monografije o slikarki Heleni Šipek.

Autori tekstova su Vesna Todorović i Željka Čorak, a recenzent Zdravko Vučinić. Monografija je objavljena 2020. godine u izdanju Čigoja štampe.

Na promociji će govoriti Zdravko Vučinić, Dejan Radovanović i Vesna Todorović.

Promocija monografije Helena Šipek održava se u svetlu aktuelne izložbe Umetnička dela Zdravka Vajagića i Helene Šipek iz kolekcije Muzeja grada Beograda, u okviru koje je u Konaku kneginje Ljubice prezentovano devetnaest slika koje su Zdravko Vajagić i Helena Šipek poklonili 2020. godine Muzeju grada Beograda.

Dela predstavljaju svojevrstan presek njihovog dugogodišnjeg umetničkog stvaralaštva. Izložba Umetnička dela Zdravka Vajagića i Helene Šipek iz kolekcije Muzeja grada Beograda trajaće do 30. januara 2022. godine.

Biografija Helene Šipek

Helena Šipek (1940, Zagreb) studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Otona Postružnika i diplomirala u klasi profesora Marina Tartalje. Radila je kao likovni i muzički pedagog u OŠ „Kata Dumbović“ u Zagrebu tokom šezdesetih godina, da bi, nakon toga, radila kao profesor likovne kulture u Desetoj beogradskoj gimnaziji, a kasnije i u Drugoj beogradskoj gimnaziji.

Član je ULUH-a od 1964, a ULUS-a od 1974. godine. Imala je dvadeset pet samostalnih izložbi, među kojima i retrospektivnu izložbu 2014. godine u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” u Beogradu, kao i u Galeriji „Platoneum”, ogranka SANU u Novom Sadu. U Studiju Moderne galerije „Josip Račić” u Zagrebu izlagala je 2017. godine.

Učestvovala je na više od sedamdeset kolektivnih izložbi. Njena dela nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama: Domu sindikata u Zagrebu, Galeriji jugoslovenskog portreta u Tuzli, Galeriji savremene umetnosti u Skoplju, Umetničkoj galeriji u Kruševcu, Ordinarijatu beogradske nadbiskupije, Domu vojske u Beogradu, Domu vojske u Zagrebu, Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, Modernoj galeriji u Zagrebu, Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici (Spomen-zbirka Viktora i Helene Šipek), Muzeju grada Beograda i dr.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Kultura

Predstava „Čarobna knjiga“ na sceni KC „Čukarica“

Objavljeno

on

Foto: Promo

Predstava Čarobna knjiga“, čija je tema čitanje kao važna praksa za vaspitavanje i formiranje ličnosti dece, na repertoaru je Kulturnog centra „Čukarica“ u subotu u 12 sati.

Iz „Čarobne knjige“, zbog ne čitanja beže junaci – veštica iz bajke „Ivica i Marica“, Pinokio i Kapetan Kuka. Oni se žale na samoću i prašinu jer se njihove bajke retko čitaju.Pisac pokušava da ih nagovori da se ipak vrate u svoje bajke, pričajući im da će deca ubuduće više čitati knjige, jer su njihovom zdravom odrastanju potrebni takvi junaci.

Uloge tumače Isidora Milanović, Mira Trebinjac, Stefan Đoković i Dragan Petrović. Autor i reditelj je Dragoljub Petrović Surep.

lj.z.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Massage House baner

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu