Connect with us

Književnost

Promocija knjige “Ovde sam duže nego što mislim”

Foto: Promo

U  bašti Kulturnog centra Grad od 19 sati biće održano predstavljanje nove zbirke poezije Šimona Cubote “Ovde sam duže nego što mislim”.

Zbirka uranja čitaoca u inventivan svet, misaon i čulan, koji zahteva od nas spremnost da tragamo zajedno sa pesnikom za „višom stvarnošću” i njenim značenjima.

Poetski jezik zbirke računa na simboličko poigravanje značenjima, ostavljajući prostora za iznenadne preokrete. Kao takav u znatnoj meri predstavlja glavni izvor doživljaja i emotivnosti u ovom rukopisu. U tome je zapravo i njegov kvalitet.

Pred nama je pesnik koji je prihvatio izazov lepote, koji pokušava da je obuhvati, protumači, preispita i način na koji smo u ovoj zbirci uključeni u dočaravanje njene ambivalentnosti. Dodatno nam pokazuje koliko nam je ovakva knjiga danas potrebna.

Razgovor sa autorom vodiće Marija Dragnić i Jovana Milovančević.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

„Arijana, mlada Ruskinja“ Kloda Anea u prodaji

Foto: Promo

„Arijana, mlada Ruskinja“ je priča o opasnostima slobodnog morala, ona koja se uvek iznova poziva na čitačeve pretpostavke i predrasude, samo da bi ga zbunila.

Ipak, uprkos svom otvorenom senzacionalizmu, ima mnogo lepote i umetnosti u pripovedanju. Objavljen 1920. godine, roman je doživeo dve filmske adaptacije i našao se u užem izboru za Gonkurovu nagradu.

Arijana je lepa, inteligentna i ponosna devojka, koja šarmom i izgledom drži sve muškarce pod svojim nogama. Nakon što je detinjstvo provela po evropskim metropolama, sada živi u provinciji, sa tetkom Varvarom, koja joj je prenela svoj ideal slobodne ljubavi i neobaveznih avantura. Uprkos tome što otac želi da je uda, Arijana pronalazi način da ode na studije u Moskvu.

Tokom izvođenja opere Boris Godunov upoznaje Konstantina Mihaila, bogatog poslovnog čoveka. Između Arijane i njenog „velikog kneza“, koji „traži žene i zadovoljstvo i strepi od mlade devojke i moguće ljubavi“, razvija se strastvena veza prepuna sukoba.

Ovo je uzburkana priča o strasti koja raste u Konstantinu i kojoj se Arijana čas potpuno predaje, dirljivo i mladalački, čas je odbija. Da li će ljubav pobediti? Ništa nije sigurno…

„Nepristrasno pripovedanje, bez ironije, u sažetom, skoro stakato stilu. Za izbirljive čitaoce!“ – Tajms

Žan Šofer (1868–1931), koji je pisao pod pseudonimom Klod Ane, rođen je u Švajcarskoj 1868. godine i studirao je u Francuskoj na Sorboni. Napisao je nekoliko romana, drama, biografija i putopisnih knjiga, i kao novinar izveštavao o Ruskoj revoluciji.

Izuzetan roman „Arijana, mlada Ruskinja“ dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu