Connect with us

Književnost

Promocija knjige Dušana Miklje „Gradovi kao sudbina“

Foto: Promo

Promocija knjige „Gradovi kao sudbina“ autora Dušana Miklje biće održana u knjižari Vulkan na Trgu republike u sredu, 14. decembra, u 19 sati.

O novoj Mikljinoj knjizi govoriće Meliha Pravdić, novinarka i urednica programa Radio Beograda 2, kao i Muharem Bazdulj, pisac i prevodilac.

Imao sam sreće što sam boravio u Africi u vreme zbacivanja okova kolonijalizma, u Italiji u doba Crvenih brigada i terorizma, u Njujorku pred raspad Jugoslavije i u Briselu, sedištu EU i NATO-a, u vreme njenog raspada. U ovom romanu, gotovo ništa nije izmišljeno – ni ličnosti ni događaji. Drugim rečima, mi živimo u gradovima, ali i gradovi žive u nama. U ovom romanu to se doslovno može shvatiti, jer su gradovi u kojima sam živeo bili ličan izbor, ali i nametnuti neželjenim okolnostima“, istakao je Dušan Miklja.

Roman „Gradovi kao sudbina“ može se žanrovski doživeti na više načina – kao stvarnosna proza, svedočanstvo o tektonskim društvenim potresima poslednjih decenija, kao opis gradova (ne u putopisnom, već u sudbinskom smislu), a možda najviše kao lična ispovest nekoga ko u više gradova istražuje ko mu je naneo zlo, ali i kao protivotrov, uzimajući u obzir i ono lepo i dobro što je doživeo.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Danici Vukićević uručena NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada za najbolji roman 2022. godine uručena je danas u Ateljeu 212 Danici Vukićević za roman „Unutrašnje more“.

Dobitnica 69-og po redu priznanja za roman ocenila je da je ta knjiga vesnica jedne nove paradigme.

„To ne može svako da vidi, a ja sam to videla iznutra i videćete i vi kada budete čitali. Ja sam primer nekoga ko je sve vreme, iz čista mira, verovao u sebe. Živela ljubav i živela književnost“, rekla je Vukićević, a nagradu joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Milena Marković.

Pored nagrade za roman godine, uručena je i nagrada za ličnost godine 2022. osnivaču Fondacije Alek Kavčić, koja se zalaže za besplatne udžbenike za sve školarce, Aleksandru Kavčiću.

Dodeli NIN-ovih nagrada prisustvovali su Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu