Connect with us

Književnost

Promocija „Frankenštajnove majke“ u Institutu Servantes

Institut Servantes u Beogradu / Foto: Promo

Roman „Frankenštajnova majka“ Almudene Grandes biće predstavljen u četvrtak, 8. juna u 19 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu.

Institut Servantes i izdavačka kuća Blum predstavljaju prevod na srpski jezik „Frankenštajnove majke“ Almudene Grandes. Ovaj roman je, u prevodu Jasmine Milenković, objavljen krajem prošle godine.

Uz Milenković, na promocije knjige govoriće i Tamara Krstić iz izdavačke kuće Blum. Uvod u razumevanje dela Almudene Grandes, kao i uloge koju je imala u književnosti španske tranzicije, predstaviće profesor Vladimir Karanović sa Katedre za iberijske studije Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Radnja romana:

Godine 1954, mladi psihijatar Herman Velaskes vraća se u španski gradić Sjemposuelos nakon 15 godina egzila u Švajcarskoj, gde se sklonio od građanskog rata. Počinje da radi u ženskom sanatorijumu za duševno obolele „Presveto srce”. Njegova najčuvenija pacijentkinja je Aurora Rodriges Karbaljejra, koja je 1933. upucala svoju ćerku Hildegart sa četiri hica u glavu, tvrdeći da ima pravo da je ubije baš kao što bi umetnik imao pravo da pocepa crtež kojim je nezadovoljan.

U pitanju je istinit događaj koji je u to vreme bio najudarnija vest u svim španskim medijima. Aurora poseduje veliko obrazovanje, neupitan autoritet i neverovatne pedagoške ambicije koje joj neretko pomračuju um. Jedna od njenih štićenica je i Marija Kastehon, medicinska pomoćnica koja svojim misterioznim, ali i skromnim poreklom privlači mladog psihijatra.

Tri sudbine se prepliću u nerazmrsivo klupko tajnih istorija, naklonosti, potisnutog besa i nepodnošlji-vog tereta puritanske Španije, koja grca pod Frankovim terorom. Zašto je Aurora ubila svoju ćerku, ko je u stvari Marija i da li Herman može da kontroliše svoja osećanja, onako kako bi jedan psihijatar morao to da učini?

O romanu:

„Frankenštajnova majka“ peti je, ujedno i poslednji roman u nedovršenoj sekstologiji „Epizode beskonačnog rata“ Almudene Grandes, jedne od najznačajnijih modernih španskih spisateljica. Romani nisu međusobno povezani, ali zajedno čine jednu duboku i nadasve potresnu analizu Frankove Španije i svih strahota koje je ta diktatura donela sa sobom.

Prerana smrt Almudene Grandes sprečila ju je da napiše završni roman, ali to svakako ne umanjuje veličinu ovog književnog projekta koji je obeležio ne samo karijeru ove spisateljice, već se slobodno može reći i celokupnu savremenu špansku književnost.

O Almudeni Grandes:

Almudena Grandes (1960–2021) bila je jedna od najvažnijih savremenih španskih književnica. Studirala je geografiju i istoriju u Madridu i odmah se priključila kontrakulturnom pokretu „La movida Madrileña”, posvetivši se stvaranju nove, slobodne, buntovničke umetničke scene.

Njen prvi roman, „Odrastanje Lulu“ (1989; po kome je snimljen čuveni film Bigasa Lune), doneo joj je i prvu nagradu, a do kraja svoje bogate spisateljske karijere zaslužiće gotovo 20 najprestižnijih nacionalnih i međunarodnih priznanja.

U neke od njenih najpoznatijih i najuspelijih romana spadaju i „Atlas de geografía humana“ (1998), „El corazón helado“ (2007), „Inés y la alegría“ (2010) i „Los Pacientes del Doctor García“ (2017), od kojih se poslednja dva nalaze u sastavu „Epizoda beskonačnog rata“.

Na političkoj sceni autorka je bila prodoran glas levice, borac za ljudska prava i prava žena, protivnik svake vrste nasilja, rasizma i terorizma, oštri kritičar savremenog društva opijenog materijalizmom i konzumerizmom.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Rečnici pop ikona i junaka pop kulture – Vladimira Djurića Djure

Foto: Promo

Ovih dana u izdanju „Službenog glasnika“ pojavile su se dve knjige Vladimira Djurića Djure „Rečnik pop ikona“ i „Rečnik junaka pop kulture“ u okviru „Zlatne edicije“.

Ranije je Djurić u istoj ediciji objavio knjige „Nikola Tesla, Treći Rajh i vanzemaljci“, „Atlas bizarne geografije“ i „Vodič kroz novi talas“.  Rečnik ikona pop kulture bavi se ličnostima koje su oblikovale  moderni umetnički ukus. Ikone pop kulture od početka XX veka do danas inspirišu generacije stvaralaca i daju im duhovnu snagu za bolje kreacije. U ovom rečniku sabrani su umetnici iz raličitih delova sveta, premda ih najviše ima iz anglosaksonskog područja. Američka pop kultura, zahvaljujući Holivudu i moćnim medijima sa druge strane, napravila je mit od mnogih zvezda i njihovih stvaralaca. Od Merlin Monro preko Džemsa Dina do Breda Pita, holivudski glumci su postajali mitske ličnosti, a njihovi likovi prave pravcate ikone. Popularna kultura stvorila je nekoliko značajnih imena i na našim prostorima, kakavi su Arsen Dedić, Goran Bregovbić i Zdravko Čolić. Uzbudljive biografije slavnih ličnosti mogu istovremeno i da pouče i da zabave. Autor se potrudio da pronađe i poneku skrivenu tajnu iz njihovih originalnih života.

U knjizi „Rečnik junaka popularne kulture“ bavi se likovima koji su oblikovali ukus brojnih generacija do početka XXI veka. Dominiraju junaci američke pop tradicije upravo zbog moćne produkcije industrije snova zvane Holivud. Mnogi junaci su bili popularni u svetu književnosti, stripa, potom filma i televizije, te konačno kao junaci kompjuterskih igara. Od Miki Mausa do Bastera Drugarčine, od Akire do Lare Kroft, redjaju se zanimljivi pop heroji.  Junaci popularnih filmova, knjiga, stripova, video igara na početku novog milenijuma oblikuju našu novonastalu stvarnost. Tehnosvet je mnoge od takvih junaka prepoznao kao svoje pionire, a mnogi od njih su samo prosto sjajni heroji pop kulture. U ovoj knjizi autor se potrudio da prema sopstvenom ukusu prilagodi karaktere izmišljenih junaka širokoj publici. Uzbudljive priče o junacima popularne kulture uvek idu i uz biografiju njihovih kreatora. Nekada prosto malo znamo o svojim omiljenim junacima. Prilika je uvek da nešto novo saznamo o likovima iz mašte, koji su nam često ulepšavali živote.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu