Connect with us

Kultura

Proglašeni laureati nagrade „Despot Stefan Lazarević“

Foto: Pixabay

Na svečanoj sednici Skupštine Beograda proglašeni su laureati nagrade Grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ za 2022.

Time je započelo i obeležavanje „Dana Beograda“, koji se tradicionalno održavaju od 16. do 19. aprila, preneo je Beoinfo.

Nagrada za književnost i prevodilaštvo dodeljena je Goranu Petroviću, za pozorišno stvaralaštvo Milanu Mariću, a za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Nenadu Pavloviću.

Za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije nagrada je pripala Aleksandru Deniću dok je laureat u oblasti muzike i muzičko-scenskog stvaralaštva Irena Dragović.

U oblasti društvenih i humanističkih nauka laureat je akademik Dragan Simeunović, a u oblasti prirodnih i tehničkih nauka to su dr Katarina Gašić, dr Nevena Zlatković i dr Nemanja Kuzmanović.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine nagrada je dodeljena Radoju Čoloviću, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine Lazaru Davidoviću.

Nagrada za poljoprivredu dodeljena je porodičnom gazdinstvu Marka Nikolića iz Velike Ivanče, opština Mladenovac, za novinarstvo Sanji Anđelković sa Studija B, za obrazovanje Draganu Simeunoviću, za sport Damiru Mikecu, a za zaštitu životne sredine Živojinu Petroviću.

Nagrada za herojsko delo pripala je Marku Dragićeviću, a za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda Urošu Dojčinoviću.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad dodeljeno je kustoskom timu Muzeja savremene umetnosti – Miroslavu Kariću, Aleksandri Mirčić i Žaklini Ratković.

Nagrada za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti dodeljena je Olgi Janković i Damjanu Jovičinu, dok u oblasti nauke nije bilo kandidata, kao ni za oblast arhitekture i urbanizma, dok nagrada za pronalazaštvo nije dodeljena.

Nagrada grada Beograda „Svetislav Stojanović“ dodeljena je Danilu Dakiću, kao pojedincu i Vatrogasno-spasilačkom bataljonu „Voždovac“ u kategoriji nagrade za vatrogasnu jedinicu.

Nagrade će zvanično biti dodeljene 19. aprila.

„Dani Beograda“ se ove godine održavaju pod sloganom „Beograd u srcu“.

Praznik „Dani Beograda“ ustanovljen je 2002. u spomen na dva značajna datuma, 16. april 878. godine, kada se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje slovensko ime Beograda kao i dan predaje ključeva Grada knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Dva predavanja svetskog arhitekte u Novom Sadu

Foto: F. Petronijević

Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu i dobitnik Prickerove nagrade, koja predstavlja Nobelovog pandana u arhitekturi, izložba o konceptu kuhinja kroz istoriju i stručni panel o budućoj modernosti obeležiće narednih sedam dana u Novom Sadu, u okviru aktuelnog šestog Kaleidoskopa kulture.

Jedno od najvećih imena u svetu arhitekture stiže na Kaleidoskop kulture

Alehandro Aravena imenovan je počasnim međunarodnim članom Kraljevskog instituta za arhitekturu. Njegovi radovi su nagrađeni Srebrnim lavom na Venecijskom bijenalu kao i Gotengurškom nagradom za Održivost. Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu, Alehandro Aravena dolazi u Novi Sad tokom nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture, kada će 3. oktobra u Kulturnoj stanici Barka održati stručni razgovor, za šta su mesta u rekordnom roku bila popunjena.

Upravo zato, zbog neverovatnog interesovanja za posetu Alehandra Aravene, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ obezbedila je još jedan termin, u četvrtak 5. oktobra od 19 časova u Distriktu, kako bi svi zainteresovani imali priliku da prisustvuju predavanju poznatog arhitekte.

Šetnja istorijom kuhinja

U okviru nedelje arhitekture, u Distriktu, biće otvorena čak sedma izložba, koja je u sklopu ovogodišnjeg šestog Kaleidoskopa kulture, a koja će iz vrlo zanimljivog i svima poznatog ugla, prikazati kako je arhitektura u neraskidivoj vezi sa društvenim, ekonomskim, socijalnim i drugim aspektima jednog društva.

Od srednjeg veka, do danas, kuhinje su oslikavale kontekst svakog društva i menjanje trendova, efikasnosti ekonomičnosti… stoga izložba „Kuhinje [Fragmenti] – crtice iz istorije i popularne kulture”, u organizaciji Društva arhitekata Vojvodine, donosi nesvakidašnji pristup i interesantnu postavku.

Izložba će biti otvorena 7. oktobra u objektu Menza u Distriktu i trajaće do 28. oktobra.

U periodu održavanja izložbe organizovana su i kustoska vođenja kroz stambene objekte Limana koje će voditi akademik Branislav Mitrović, Dr Vladimir Kubet, Ivan Stanojev i Ilija Gubić.

Stručnjaci o budućoj modernosti grada

Kako bi trebalo da izgleda buduća modernost grada? Odgovor će ponuditi arhitekte, stručnjaci iz oblasti digitalnih tehnologija, sociolozi i drugi učesnici panela, sa ciljem sinteze inovativnih i interdisciplinarnih proučavanja urbanističkog razvoja.

Stručni panel „Buduće modernosti” održaće se 6. oktobra od 19 časova u Kulturnoj stanici Opens, u okviru nedelje arhitekture šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Nakon nedelje arhitekture sledi poslednja nedelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture posvećena književnosti.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu