Connect with us

Književnost

Predstavljena knjiga „Umetnost je naš posao“ Milene Trobozić Garfild

Foto: Pixabay

Brojni poštovaoci lika i dela proslavljenje pozorišne i filmske producentkinje i cenjene autorke Milene Trobozić Garfild, u knjižari Vulkan u Sremskoj 2 su sa ushićenjem slušali o umetnosti i važnosti njenog očuvanja u današnjoj digitalnoj sferi.

Zahvaljujući knjizi Umetnost je naš posao, u kojoj je Milena sabrala kolumne koje je godinama pisala, saznali smo da sjajne ideje uvek nađu put do publike, a sinoć još jednom potvrdili koliki je značaj prisutnosti umetnosti u XXI veku.

Iako je sve više priča o ubrzanom širenju veštačke inteligencije, autorka čvrsto veruje da takav vid osavremenjavanja sveta ne može zameniti umetnost u najširem smislu.

„Pisci u Holivudu sada štrajkuju, jer će serije pisati roboti, jer su efikasniji, brži i jeftini, to jest ne moraju da se plate, ali mislim da umetnost ne može biti zamenjena veštačkom inteligencijom. Serije su ipak zabava, ima kvalitetnih sadržaja, ali to nije vrhunska umetnost“, poručila je Milena.

Da je publika danas vrlo zahtevna i da želi da bude aktivna, saglasna je Ana Martinoli, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, dok je reditelj i teatrolog Nebojša Broćić konstatovao da je knjiga Umetnost je naš posao namenjena najširoj publici, te da je siguran da će ona postati deo obavezne literature na FDU, pre svega, kako kaže, jer ima zanimljiv teorijski nivo i istovremeno pruža zabavno štivo.

Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu, rekla je da je stil pisanja potpuno prilagođen žanru, dodajući da je on pitak i nepretenciozan i s ponosom istakla da je sasvim jasno da je reč o autorki koja ima bogato i raznoliko iskustvo u oblastima kulture.

Govornici su se složili da će ovu knjigu rado čitati i umetnici i oni koji su pasionirani ljubitelji, ali i ljudi koji rade u različitim umetničkim sferama.

Knjiga Umetnost je naš posao dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” u Kragujevcu

Foto: Pixabay

U petak, 8. decembra u 18 sati u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a održaće se promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” autorke Snežane Varde.

„Neretko sam upitan da ispričam nešto o Novom talasu. Retko sam imao priliku da sagovornik bude toliko verziran, motivisan i nadasve pripremljen. Kako su se pitanja ređala, tako su se i digresije ušunjavale i vrlo brzo je bilo očigledno da naš prvi razgovor neće biti i poslednji. Meseci su se nizali, a oduševljeni izveštaji sa novih susreta sa akterima su se slivali u ono što će postati ova knjiga. Meni deluje kao da će priča ostati večno nedorečena i upravo zato prija svako novo slovo.Pogotovo ovakvo, studiozno, nepristrasno, otkrivajući nam detalje nepoznate. Brzogutajuće štivo vredno posedovanja!”, kaže o knjizi Ivan Fece Firči (muzičar, Novi Sad).

„Knjiga predstavlja značajan dokument koji stoji kao svedok kulturnog razvoja jedne zemlje koja više ne postoji, a čije generacije i danas stasavaju slušajući tada nastalu muziku, koja i dalje oblikuje ukus i estetiku novih muzičkih stremljenja u Srbiji i regionu”, smatra prof. mas. Aleksandar Sedlar (Fakultet umetnosti, Niš).

„Četiri decenije od pojave Novog talasa, više je nego značajan povod da se kroz ovaj popkulturni fenomen prisetimo najznačajnijih autora i bendova, zaslužnih za formiranje muzičkog pravca koji je u okviru pokreta kultnog statusa, obeležio istoriju muzike i kulture toga doba na ovim prostorima”, naveo je o knjizi Snežane Varde prof. mr Dragan Tomić (Fakultet umetnosti, Niš).

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu