Connect with us

Književnost

Predstavljena knjiga „Čovek patka“ u Novom Sadu

Foto: Promo (KCNS)

Promocija knjige „Čovek patka“ o kultnom novosadskom pank bendu Pekinška patka održana je sinoć u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Knjiga donosi novi pogled na „vreme koje se, iz ove perspektive, može okarakterisati najpre kao bezbrižno i plodno, vreme jednakih mogućnosti za sve koji su želeli nešto da urade i da se ostvare. Vreme kada se znanje cenilo, iskustvo nagrađivalo, a neposlušnost kažnjavala“, ističe priređivač knjige Mirjana Kovačević.

Na promociji su govorili Vitomir Simurdić, muzički urednik Radio Novog Sada i bivši rukovodilac Muzičke produkcije, Siniša Reljin, reditelj koji je snimao čuveni koncert u izlogu „Norka“, Sreten Kovačević, osnivač i gitarista benda, i Laslo Pihler Cila bubnjar Pakinške patke.

Razgovor je moderirala je Milica Rakanović, a veče je upotpunio nastup novosadskog gudačkog kvarteta TAJJ koji je izveo dve čuvene numere Pekinške patke u aranžmanima kompozitora Ljubomira Milanovića pisanim za klasičnu muziku.

„Svako sećanje je krhko i opasno je oslanjati se na njega. Zbog toga je ova knjiga naročito značajna jer predstavlja trag i neizbrisivu uspomenu na jedno vreme koje Pekinška patka svakako obeležila“, istakao je Vitomir Simurdić, čiji uvodni tekst otvara knjigu „Čovek patka“.

Objavljivanje knjige pomogla je Uprava za kulturu Novog Sada, a izdavač je „Multimedia books“ iz Beograda.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića

Foto: Promo

Vulkan izdavaštvo poziva čitaoce da prisustvuju predstavljanju knjige „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića, u knjižari Vulkan u Sremskoj 2 u Beogradu, u četvrtak, 28. septembra, s početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti Vesna Trijić, književna kritičarka, i Milo Lompar, profesor Filološkog fakulteta. Predstavljanje knjige moderiraće Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu.

Već u prva dva romana Filip Grbić pokazao je dar da posredstvom intrigantne priče koja se čita u dahu uspešno sjedini široka klasična znanja, duboke uvide o savremenom svetu i opise urbanog života mladih ljudi, sputanih strastima i lažnim mnjenjima. U najnovijem, trećem romanu, autorova veština komponovanja skladne celine od raznorodnog, naizgled neuskladivog materijala, poprimila je, takoreći, muzički karakter.

Najpre, umesto jednog junaka koji pripoveda u prvom licu, u ovom romanu susrećemo se sa troje protagonista: njihove različite glasove objedinjuje pripovedanje u trećem licu – iako uz neskrivenu, prijateljsko-bratsku naklonost pripovedača prema njima; njihovim različitim temperamentima – duševnim tonalitetima – zajedničko je, kao osnovni ton, osećanje potištenosti; njihove različite sudbine, jednako obeležene neuspehom, čudesno se ukrštaju u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu. Povrh toga, budući da radnja romana obuhvata najskoriju prošlost, tokom koje su se dramatični događaji od globalnog značaja odigravali sa dosad nezabeleženom učestalošću, valjalo je i tu histeričnu kakofoniju istorije ukomponovati u harmoniju umetničkog dela.

„Kanon potištenog uma“ virtuozan je roman, čija će melanholično-apokaliptična kanonada zadugo odjekivati oronulim zdanjem srpske književnosti.

Filip Grbić je za prvi objavljeni roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio Nagradu Miloš Crnjanski za 2016. i 2017. godinu. Njegov drugi roman, Prelest, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada Branko Ćopić). Ovaj roman preveden je na francuski i makedonski jezik.

Sva tri romana Filipa Grbića možete potražiti na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu