Connect with us

Književnost

Predstavljanje autobiografije Brace Dimitrijevića

Foto: Promo

Predstavljanje autobiografije Brace Dimitrijevića „Luvr je moj atelje, ulica moj muzej” biće održano u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u četvrtak, 28. septembra od 19 sati.

U razgovoru će učestvovati: Autor Braco Dimitrijević, književnica Milena Marković i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević.

Uvodna reč: Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora KCB za programe

Naslov autobiografije „Luvr je moj atelje, ulica moj muzej” – sažeto, precizno i tačno opisuje umetnički rad Brace Dimitrijevića, jednog od najvažnijih savremenih svetskih umetnika. Od svoje prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do svih najvećih svetskih muzeja i galerija Braco Dimitrijević beskompromisno otvara nove poglede na umetnost, uvek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama, a svojim delima osvaja srca miliona.

Autobiografija Brace Dimitrijevića je umetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom delove svojih zavičaja Sarajeva i Dubrovnika, nasleđa svoga oca, jednog od najvažnijih jugoslavenskih avangardnih umetnika, Voje Dimitrijevića i svoje majke Jelene Dimitrijević. Poput najuzbudljivijeg romana autobiografija Brace Dimitrijevića „Luvr je moj atelje, ulica moj muzej” pokazuje da su strast, talent, upornost, neposustajanje pred naizgled nepremostivim preprekama oni elementi koji su potrebni da svet razume i prihvati drugačije, a da je umetnički jezik univerzalan i razumljiv svima od blaziranih bogataša do životinja u zoološkom vrtu.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” u Kragujevcu

Foto: Pixabay

U petak, 8. decembra u 18 sati u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a održaće se promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” autorke Snežane Varde.

„Neretko sam upitan da ispričam nešto o Novom talasu. Retko sam imao priliku da sagovornik bude toliko verziran, motivisan i nadasve pripremljen. Kako su se pitanja ređala, tako su se i digresije ušunjavale i vrlo brzo je bilo očigledno da naš prvi razgovor neće biti i poslednji. Meseci su se nizali, a oduševljeni izveštaji sa novih susreta sa akterima su se slivali u ono što će postati ova knjiga. Meni deluje kao da će priča ostati večno nedorečena i upravo zato prija svako novo slovo.Pogotovo ovakvo, studiozno, nepristrasno, otkrivajući nam detalje nepoznate. Brzogutajuće štivo vredno posedovanja!”, kaže o knjizi Ivan Fece Firči (muzičar, Novi Sad).

„Knjiga predstavlja značajan dokument koji stoji kao svedok kulturnog razvoja jedne zemlje koja više ne postoji, a čije generacije i danas stasavaju slušajući tada nastalu muziku, koja i dalje oblikuje ukus i estetiku novih muzičkih stremljenja u Srbiji i regionu”, smatra prof. mas. Aleksandar Sedlar (Fakultet umetnosti, Niš).

„Četiri decenije od pojave Novog talasa, više je nego značajan povod da se kroz ovaj popkulturni fenomen prisetimo najznačajnijih autora i bendova, zaslužnih za formiranje muzičkog pravca koji je u okviru pokreta kultnog statusa, obeležio istoriju muzike i kulture toga doba na ovim prostorima”, naveo je o knjizi Snežane Varde prof. mr Dragan Tomić (Fakultet umetnosti, Niš).

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu