Connect with us

Kultura

Predstava „Vrednost žene” u KC Grad

Foto: Pixabay

Predstava „Vrednost žene” biće odigrana u petak, 3. februara u 19 sati u Kulturnom centru Grad.

„Vrednost žene” pretresa odnos i (ne)zadovoljstvo žene prema ličnom uspehu i društvenoj poziciji, i odnos društva prema (ne)uspehu žene danas.

Predstava je nastala kroz divajzing proces prema istraživanju Dr Tamare Nikolić, docentkinje na Filološkom fakultetu -“Kriterijumi i aspekti kreiranja pojma uspešne žene u Srbiji”.

Uzorak istraživanja bile su žene iz gradske sredine za koje na prvi pogled ne bismo pomislili da su žrtve svakodnevnog omalovažavanja, diskriminacije, ili mobinga.

„Ideja je bila da osvetlimo manje očigledne, a opet, najbliže slučajeve, koji se ignorišu na dnevnom nivou“, ukazano je povodom nastanka predstave.

  • Koautori/izvođači: Nataša Milojević, Mina Ćirić, Petra Đurašković, Marko Nektan
  • Dramaturgija: Mina Ćirić
  • Istraživačica: Tamara Nikolić
  • Kostim i scenografija: Tamara Jeremić
  • Muzika: Bogdan Brudar
  • Konsultantkinja za režiju: Sunčica Milosavljević
  • Produkcija: BAZAART

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

„Labudovo jezero“ 5. marta u mts Dvorani

Foto: Promo

Čuveni balet „Labudovo jezero“, ruskog kompozitora Petra Iliča Čajkovskog izvešće hvaljeni baletski ansambl Ukrainian Classical Ballet 05. marta na Velikoj sceni mts Dvorane.

Balet koji se kroz godine i godine izvođenja izrodio u pravi umetnički spektakl, jedan je  od najomiljenijih i najdugovečnijih baleta na svetu.  Na scenu mts Dvorane sa svetski popularnom ukrajinskom trupom, stiže nakon nastupa u Lisinskom, ali i sjajnih izvedbi širom Evrope i sveta.

Uzbudljiva priča puna strasti i intriga o princu Siegfriedu koji se zaljubljuje u princezu Odette koju je zli čarobnjak Rothbard pretvorio u labuda danas je sinonim za klasični balet, a spoj uzvišene muzike, raskošnoga plesa, misterija i strasti i danas, gotovo 150 godina otkad je balet skladan, intrigira milione ljubitelja muzike i plesa širom sveta.

Svaka sekunda ovoga najpopularnijega „beloga baleta“ magnetski privlači svojom blistavošću i uvlači publiku u čaroban svet jezera, šuma, palata  i večne ljubavi. Tu neodoljivu čaroliju na scenu mts Dvorane donosi UCB, sastavljen od međunarodno nagrađivanih plesača.

Reč je o baletskoj trupi čija je misija da ujedini umetnike iz celoga sveta i predstavi publici najraskošnije i najzahtjevnije baletne izvedbe velikih umetnika. Zahvaljujući raznolikosti škola, svestranosti i dubini kulturne baštine, u ovoj se simbiozi rađaju potpuno novi pogledi i pristupi klasičnom baletu.

Umetnički voditelj ovoga baletnog ansambla je mladi, harizmatični plesač Alessandro Bonavita, koji je završio Milansku baletnu školu te nastupa na pozornicama prestižnih pozorišta Engleske, Nemačke, Francuske, Španije, Poljske, SAD…

U umetničkom izražaju osnivač i svi umetnici trupe nepokolebljivo čuvaju tradiciju klasičnoga baleta, prihvatajući moderne elemente koreografije,  te se nalaze u neprestanoj potrazi za novim rešenjima nastupa.

Baletni ansambl okuplja samo najtalentovanije izvođače – soliste i prvake renomiranih evropskih i svetskih teatara poput Teatro di Roma, Magdeburg Opera House, Teatr Wielki, Opera Narodowa Warszawa i brojnih drugih, a mnogi od njih su i dobitnici prestižnih plesačkih nagrada.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu