Connect with us

Kultura

Pozorište Zvezdarište do 4. oktobra

Foto: Promo

Dečji pozorišni festival POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE, pod sloganom „Prepoznaj svoju zvezdu“, biće održan u Beogradu od 29. septembra do 4. oktobra 2023. godine.

Domaćin festivala je Teatar „Vuk“, a festivalske predstave i programi biće izvođeni i na scenama Malog pozorišta „Duško Radović“, Pozorišta lutaka „Pinokio“, „Pan teatra“, u Astronomskoj opservatoriji i Biblioteci – galeriji „Branko Miljković“.

Festival počinje u petak, 29. septembra u 10:30 časova „Zvezdanim karnevalom“ na trgu ispred Teatra „Vuk“ i Gradske opštine Zvezdara u kom će u veseloj atmosferi učestvovati zvezdarski predškolci.

Na svečanom otvaranju festivala koje je zakazano za 29. septembar u 17:30 časova na Velikoj sceni Teatra „Vuk“, biće dodeljeno godišnje priznanje Saveta festivala „ZVEZDA MEĐU ZVEZDAMA“. Ovogodišnja dobitnica festivalskog priznanja je DIANA KRŽANIĆ TEPAVAC, glumica, pozorišni i dramski pedagog, te dugogodišnja predsednica Nacionalnog saveza pozorišta za decu i mlade ASITEŽ-a Srbije.

U Takmičarskom programu biće izvedeno 11 predstava iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, po izboru selektora Željka Hubača, a o festivalskim nagradama i ove godine odlučuju Stručni žiri i Dečji žiri.

Stručni žiri 18. Zvezdarišta radiće u sastavu: Jana Maričić, rediteljka, Đorđe Kosić, dramski pisac i Anja Alač, glumica, a u Dečjem žiriju biće devojčice i dečaci uzrasta od 7 do 12 godina, učesnici sedme generacije programa Mali pozorišni eksperti koji vode mladi pozorišni profesionalci i pedagozi okupljeni oko umetničkog kolektiva „Tri groša“.

U takmičarskom programu publika će imati priliku da pogleda sledeće predstave:

 • „Luda šuma“ Zavoda Kuskus – u petak 29. septembra u 11 časova na Velikoj sceni Teatra Vuk
 • „Bajka o začaranoj lepotici“ Pozorišta lutaka Pinokio – u petak 29. septembra u 14 časova na sceni Pozorišta lutaka Pinokio
 • „Hajdi“ Pozorišta Boško Buha – u petak 29. septembra u 18 časova na Velikoj sceni Teatra Vuk
 • „Kafe Kraljevstvo“ Kazališta lutaka Zadar – u subotu 30. septembra u 11 časova na Velikoj sceni Teatra Vuk
 • „Devojčica sa šibicama“ Pozorišta mladih Novi Sad, u saradnji sa Festivalom ekološkog pozorišta za decu i mlade FEP iz Bačke Palanke i udruženja Sloboda nema cenu – u subotu 30. septembra u 18 časova na Velikoj sceni Teatra Vuk
 • „Aska i vuk“ Pozorišta Pan teatar – u nedelju 1. oktobra u 11 časova na Velikoj sceni Teatra Vuk
 • „Ja sam Akiko“ Kulturnog centra Pančevo (BUDI festival) i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade FEP iz Bačke Palanke) – u nedelju 1. oktobra u 14 časova na Sceni „Kult“ Teatra Vuk
 • „Bambi“ Pozorišta za decu i mlade Kragujevac – u ponedeljak 2. oktobra u 18 časova na sceni Pozorišta lutaka Pinokio
 • „Bio jednom jedan lav“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske – u utorak 3. oktobra u 11 časova na sceni Malog pozorišta „Duško Radović“
 • „Nedostajanje“ Pozorišta lutaka Niš – u utorak 3. oktobra u 18 časova na Velikoj sceni Teatra „Vuk“
 • „Snežna kraljica“ Malog pozorišta „Duško Radović“ – u sredu 4. oktobra u 11 časova na sceni Malog pozorišta „Duško Radović“

U okviru Pratećeg programa, biće realizovani interaktivni programi namenjeni deci, mladima, roditeljima i stručnjacima koji se bave odrastanjem dece.

Na susretu koji će biti održan u subotu, 30. septembra sa početkom u 11:30 časova u Biblioteci – galeriji „Branko Miljković“, biće otvorena IZLOŽBA „SLAVIMO JUBILEJ! ČETVRT VEKA PAN TEATRA“, koja je deo Pratećeg programa, a namenjena je svim uzrastima.

U bogatom Pratećem programu festivala su i ASTRONOMSKA ŠETNjA, odnosno obilazak Astronomske opservatorije za tinejdžere. Šetnju, koja će započeti u 10 časova u ponedeljak 2. oktobra, vodiće Vesna Mijatović, bibliotekarka i koordinatorka Muzeja astronomije, i Nenad Milanović, astrofizičar.

Isti dan biće organizovana i tribina PAŽLjIVO SLUŠAJTE! LISTEN FIRST!, u okviru istoimene globalne kampanje koju sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) u Republici Srbiji uz podršku Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije. Tribina je namenjena roditeljima i stručnjacima i održaće se 2.10. u 17 časova na Sceni „Kult“ Teatra „Vuk“..

Pored navednih događaja, kao deo pratećeg programa su i tri radionice namenjene deci i mladima:

– ŽONGLIRANjE VATROM – članovi „Kinetrop teatra“ (29.9. u 19:30 časova na trgu ispred Teatra „Vuk“)

– LUTKALIŠTE – lutkarska radionica za decu koju će voditi glumica Bojana Đurašković (3.9. u 13 časova u „Pan teatru“)

– PUT NA MESEC  – radionica savremenog cirkusa za decu koju vode članovi „Kinetrop teatra“ (1.10. u 11 časova na trgu ispred GO Zvezdara i Teatra „Vuk“)

– RADIONICA KREATIVNOG PISANjA dramske spisateljice Jelene Paligorić Sinkević (2.10. u 11 časova na Sceni „Kult“ Teatra „Vuk“)

Proglašenje pobednika 18. Zvezdarišta će se održati 4.10. u 17 časova u Teatru „Vuk“.

Sa željom da kvalitetni kulturni sadržaji budu dostupni deci i mladima, ulaznice za sve predstave i učešće u svim pratećim programima su besplatni.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Održana premijera predstave „Limeni doboš“ u JDP-u

Foto: Pixabay

Predstava „Limeni doboš“ prema motivima antologijskog romana nemačkog nobelovca Gintera Grasa, izvedena je na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji i adaptaciji makedonskog reditelja Vasila Hristova.

Hristov je angažovao u radu na predstavi i neke svoje stalne saradnike – scenografa Kostantina Trpenoskog i kompozitora Nikolu Kodžabašija.

Kostime potpisuje Marija Marković Milojev, dizajn svetla Siniša Čupić, dizajn zvuka David Srbljin, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu