Connect with us

AutoMoto

Povređeni Borković završio trku i zaradio nove bodove

NAREDNA TRKA U MAĐARSKOJ

Najbolji srpski automobilista, Dušan Borković, nakon sjajnog vikenda u Pou u Francuskoj gde je zabeležio pobedu i drugo mesto, osvojio je neverovatna 23 poena na jednoj od najkompleksnijih staza na svetu, Spa Frankošan.

Borković je bio veoma brz na kvalifikacijama u konkurenciji sa najboljim svetskim vozačima, a takmičare su delili samo hiljaditi delovi sekunde za bolji plasman. Prvu trku je krenuo sa 13. pozicije a svojim odličnim startom je naslućivalo da će ponoviti neverovatan uspeh sa druge trke u Pou kada je sa 8. pozicije došao do podijuma. Medjutim, veliki preokret se dogodio kada ga je mladi Australijanac, B. Bergvana, nakon dva udarca kojima je naš as odoleo, trećim definitivno zaustavio u svom pohodu. Silina udarca je bila izuzetna pri velikoj brzini zbog čega je naš šampion pretrpeo težu povredu šake i pogotovo palca na levoj ruci. Do poslednjeg trenutka je bilo neizvesno da li će srpski as biti u stanju da izveze drugu trku. Uz velike bolove Borković je ipak uspeo da završi trku i tako osigura četvrto mesto u generalnom plasmanu TCR Evrope.

„Mislio sam da neću moći da vozim drugu trku zbog ozbiljne povrede palca koju sam zadobio u prvoj trci, ali sam smogao snage zbog svojih fanova, sponzora i moje Srbije da ipak izvezem jednu od najtežih trka u svom životu. Budući da sam dobio kaznu da započnem tri startne pozicije unazad zbog sudara u prvoj trci, razmišljao sam da samo startujem trku i odslužim kaznu da me ona ne bi sačekala na narednoj trci u Hungaroringu. Međutim, uspeo sam da odvezem celu trku iako sam na pola hteo da padnem u nesvest od bolova. Ovo je jako teška i tehnički izazovna staza, kao i prolazak kroz najpoznatiju krivinu na svetu O Ruž gde je veoma visok nagib, a prosečna brzina 250-300km/h. Na kraju smo završili na šestoj poziciji u TCR Evropi pa sam i pokupio dovoljno bodova da zadržimo četvrto mesto u generalnom plasmanu sa novim poenima. Okrećemo se ka narednom izazovu u komšijskoj Mađarskoj gde nastavljamo ovogodišnju promociju Srbije u svetu i dalju borbu za što bolje plasmane“, izjavio je Dušan Borković.

Našeg šampiona naredna trka očekuje u komšijskoj zemlji na stazi Hungaroring u Mađarskoj 17-18. juna. Ovim putem Borković je pozvao svoje navijače da dođu na stazu gde je osim uzbudljivih trka, Tim Borković obezbedio i promociju Srbije banerom srpske zastave od 15 metara na samoj stazi.

FOTO – TEAM BORKOVIĆ / JOAO FILIPE

A.K.

 

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Počela proizvodnja Moskviča 6 (VIDEO)

Moskvič 6

Ovih dana se u moskovskoj fabrici automobila krenulo s proizvodnjom novog Moskviča 6. Kineska kompanija JAC je zaslužna za razvoj i kreaciju ovog vozila i novi Moskvič nije ništa drugo do preimenovani JAC A5 Plus. Opet, i taj model JAC-a predstavlja osveženu verziju liftbeka po imenu JAC J7.

Dakle, novi Moskvič 6 predstavlja liftbek s petoro vrata, ukupne dužine 4.770 milimetara i s međosovinskim razmakom od 2.770 mm. U stvari, naslednik je modela Moskvič 2141. Širina vozila je 1.820 mm, dok je visina na koti od 1.492 mm. Zapremina prtljažnika iznosi 540 litara. Biće ponuđen s felnama prečnika 17 ili 18 cola, dok je deklarisani klirens 140 mm.

Kupcima će biti ponuđen izbor dva pogonska sklopa.

Prvi je originalan iz JAC-a i podrazumeva jednoipolitarski turbobenzinac sa 136 konjskih snaga i direktnim ubrizgavanjem goriva. Uparen je s varijatorom.

Druga kombinacija podrazumeva više radosti za vozača, ali se kao takva nudi samo u Kini, barem za sadda. Podrazumeva jednoipolitarski četvorocilindarski turbobenzinski agretgat sa 174 konjskih snaga i šestostepeni robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom. Pogonski točkovi su vek oni napred, a manuelni menjači uopšte nisu predviđeni za ovo vozilo.

Postojaće tri modifikacije. Prva preptostavlja uvodni pogonski sklop, druga će omogućiti izbor između dva motora, dok u trećoj nema da se bira – dobija se samo najmoćniji automobil. Osnovni paket podrazumeva da Moskvič 6 poseduje dva vazdušna jastka, sistem elektronske kontrole stabilnosti, klima uređaj i kožni enterijer. Tu s i grejana sedišta naped, multimedijalni sistem s ekranom od 10,4 inča, tempomat, parking senzori, kamera za prikaz zbivanja iza vozila, farovi u tehnologiji LED-a, beskontaktno otvaranje vrata i pokretanje agregata pritiskom na taster.

U više naprednim paketima opreme je predviđena ponuda bočnih vazdušnih jastuka, vazdušnih zavesa, virtuelne instrumentacije s ekranom od sedam inča po dijagonali. Dodatno, ugrađeni su elektropokretani stakleni krovni otvor, uređaj za klimatizaciju, sistem kamera za puni prikaz zbivanja oko vozila, kao i više sistema vozačke asistencije.

Moskvič 6 s ovim paketom opreme će se dobijati u pet različitih boja karoserije. U ponudi su: crna, bela, siva, crvena i plava. Dodatno, taksisti će uživati u prikazanoj žumance žutoj farbi.

Kao što je to slučaj i kod Moskviča 3 koji nastupa u klasi modela s povišenom pozicijom sedenja, montaža „šestice“ predstavlja dostignuće koje slikovito opisuje kovanica „šrafciger industrija“. Dakle, vozila se samo sklapaju u Rusiji, dok kompletirani sklopovi, stižu već pripremljeni u Kini.

Početak prodaje je planiran za kraj oktobra, ali cene još uvek nisu obnarodovane. Teško je verovati da će Moskvič 6 biti pristupačniji od Moskviča 3, a koji se trenutno nudi za 21.000 EUR.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu