Connect with us

Književnost

Počinje Booking Balkan u KC Grad

Foto: Promo

U okviru književnoumetničke platforme Booking, Kulturni centar Grad ovog proleća pokreće novi programski segment pod nazivom Booking Balkan.

U sredu, 19. aprila od 19h u Kulturnom centru Grad videćemo Jelenu Nidžović i Lejlu Kalamujić, a 27. aprila Zvonka Karanovića i Damira Karakaša, i videti ih u svojevrsnim književnim dvouglovima.

Booking Balkan baviće se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva.

Uz razgovore o književnosti i prevodilaštvu, o stvaralaštvu učesnika i učesnica programa, novim naslovima, uz čitanje odlomaka, ali i doticanje svakodnevnih tema, poput muzike koju vole, filmova koje gledaju, hobija, i slično, publika će upoznati omiljene umetnike i umetnice Balkana.

Tokom trajanja programa Booking Balkan, u aprilu, maju i junu, Kulturni centar Grad, između ostalih, ugostiće i Marka Tomaša (Bosna i Hercegovina), Milenu Marković (Srbija), Mašu Seničić (Srbija), Rumenu Bužarovsku (Makedonija), Anu Ristović (Srbija)…

Cena ulaznice je 250 rsd.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

„Arijana, mlada Ruskinja“ Kloda Anea u prodaji

Foto: Promo

„Arijana, mlada Ruskinja“ je priča o opasnostima slobodnog morala, ona koja se uvek iznova poziva na čitačeve pretpostavke i predrasude, samo da bi ga zbunila.

Ipak, uprkos svom otvorenom senzacionalizmu, ima mnogo lepote i umetnosti u pripovedanju. Objavljen 1920. godine, roman je doživeo dve filmske adaptacije i našao se u užem izboru za Gonkurovu nagradu.

Arijana je lepa, inteligentna i ponosna devojka, koja šarmom i izgledom drži sve muškarce pod svojim nogama. Nakon što je detinjstvo provela po evropskim metropolama, sada živi u provinciji, sa tetkom Varvarom, koja joj je prenela svoj ideal slobodne ljubavi i neobaveznih avantura. Uprkos tome što otac želi da je uda, Arijana pronalazi način da ode na studije u Moskvu.

Tokom izvođenja opere Boris Godunov upoznaje Konstantina Mihaila, bogatog poslovnog čoveka. Između Arijane i njenog „velikog kneza“, koji „traži žene i zadovoljstvo i strepi od mlade devojke i moguće ljubavi“, razvija se strastvena veza prepuna sukoba.

Ovo je uzburkana priča o strasti koja raste u Konstantinu i kojoj se Arijana čas potpuno predaje, dirljivo i mladalački, čas je odbija. Da li će ljubav pobediti? Ništa nije sigurno…

„Nepristrasno pripovedanje, bez ironije, u sažetom, skoro stakato stilu. Za izbirljive čitaoce!“ – Tajms

Žan Šofer (1868–1931), koji je pisao pod pseudonimom Klod Ane, rođen je u Švajcarskoj 1868. godine i studirao je u Francuskoj na Sorboni. Napisao je nekoliko romana, drama, biografija i putopisnih knjiga, i kao novinar izveštavao o Ruskoj revoluciji.

Izuzetan roman „Arijana, mlada Ruskinja“ dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu