Connect with us

Književnost

Pesnik Miodrag Raičević dobio nagradu „Đura Jakšić“

Foto: Pixabay

Žiri za dodelu nagrade „Đura Jakšić“ za najbolju knjigu pesama u 2022. godini jednoglasno je odlučio da ovu nagradu ponese pesnik Miodrag Raičević za zbirku pesama „O stvarima koje je Homer propustio“ u izdanju Gramatika iz Beograda.

Žiri je radio u sastavu: Marija Šimoković, Srđan Orsić i Dragan Jovanović Danilov (predsednik).

Zbirka pesama ‘O stvarima koje je Homer propustio’ vrhuni poetski opus ovog osobenog pesnika. Sve je u poeziji Miodraga Raičevića kao kakvim retkim, istočnjačkim začinom začinjeno zrnom jednog patafizičkog humora koji nije niotkuda školnički preuzet, već je organski deo pesnikovog suštastva. Poosobljena Raičevićeva ironija nije izraz nekog pukog ego-tripa, već je to ironija iza koje stoji duboko ljudska toplina i misao o sopstvenoj nedovoljnosti u svetu“, navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Nagrada koju po 38. put dodeljuje Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ u Srpskoj Crnji biće uručena Miodragu Raičeviću 2. juna u okviru svečane akademije na 62. Liparskim večerima.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

„Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” u SKC-u Kragujevac

Foto: Promo (BIGZ)

U petak, 29. septembra u 19 sati održaće se promocija knjige „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” autora Uroša Milivojevića.

Na tribini u Kontakt galeriji SKC-a učestvuju autor knjige, istoričar Uroš Milivojević i muzejski savetnik Nenad Đorđević. Razgovor vodi Ana Štrbac, urednica obrazovnog programa SKC Kragujevac.

Ova knjiga koja žanrovski pripada popularnoj istoriografiji sadrži biografije osam žena, vladarki iz srpskih novovekovnih kuća Karađorđević i Obrenović iz prve polovine 19. veka. Biografije voždovice Jelene, kneginja Ljubice, Perside i Julije, kneginje i kraljice Natalije i kraljica Drage, Marije i Aleksandre prate odabrani, zanimljivi odlomci iz niza istorijskih izvora poput dnevnika, pisama, memoara i novinskih članaka, kao i kratki životopisi drugih značajnih ličnosti iz ovog razdoblja.

Koliko su ove žene – supruge moćnih srpskih vladara živele u njihovoj senci, da li su bile politički ambiciozne, da li su pratile i delile ponekad tešku sudbinu svojih odabranika, kakvo je bilo njihovo javno delovanje i koliko je njihov značaj i uticaj u savremenoj srpskoj istoriji neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovore, (pr)poručuju organizatori tribine iz Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu