Ove tri mesne prerađevine začepljuju krvne sudove
Kada je reč o našem celokupnom zdravlju, ključnu ulogu igra naša ishrana
Ona može uticati na sve, od težine do rada mozga. To je takođe ključni faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema.
Postoji mnogo namirnica koje su zdrave za srce, a koje možemo dodati svakodnevnoj ishrani, ali postoji i niz popularnih namirnica koje bi mogle predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sistem. Za mnoge od nas prerađeno meso zgodan je izbor za brze obroke.
Međutim, dijetetičarka i nutricionistkinja Lisa Andrus tvrdi da ovi naizgled bezopasni izbori mogu naštetiti našem kardiovaskularnom zdravlju.
Viršle
-Viršle se obično prave od komadića životinje koji bi inače bili bačeni. Zatim se pune dodacima poput nitrata kako bi se postigla njihova ružičasta nijansa-rekla je Lisa Andrus za SheFinds. Ovi nitrati poznati su po visokom udelu natrijuma, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.
Višak natrijuma ne povišava samo krvni pritisak, već i povećava rizik od srčanih bolesti, prema rečima dijetetičarke.
Salama
Uprkos svojoj privlačnosti, salama krije skrivene opasnosti za zdravlje srca.
-Salama je još jedno ultraprerađeno meso koje sadrži puno natrijuma i masti, ali malo proteina“, upozorava Lisa Andrus. Štaviše, ona ističe da salama povećava rizik od srčanih bolesti putem povičenog krvnog pritiska, ipale arterija i povišenog nivoa holesterola, što je sve ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
-Studija sprovedena na miševima otkrila je da je ishrana bogata svinjetinom povezana s povišenim markerima upale, što bi moglo uticati na rizik od srčanih bolesti-dodala je.
Kobasice
Kobasice predstavljaju značajan rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Lisa Andrus ističe njihovu dvostruku pretnju: visokim udelom masti i natrijuma, koji su usko povezani sa srčanim bolestima. Nadalje, nedavne studije naglašavaju povezanost između unosa prerađenog mesa i dijabetesa, značajnog faktora rizika za razvoj bolesti srca.
Ovo alarmantno otkriće služi kao podsetnik na opasnosti koje bi mogle vrebati u nekim našim omiljenim vrstama mesnih prerađevina.
Ove namirnice sadrže velike količine kofeina: Nemojte ih uzimati pred spavanje