Connect with us

Kultura

Otvorena manifestacija „Dani makedonske kulture“

Foto: Pixabay

Manifestacija „Dani makedonske kulture“ otvorena je u Beogradu izložbom slika „Oči vide sve” autorke Gordane Janevske, u Galeriji „Nikola Radošević“.

Na otvaranju izložbe koja će trajati do 21. maja, prigodne govore i pozdravne reči su imali Zorica Mitrović, predsednica makedonskog udruženja u Beogradu „Makedonium“ i Siniša Noveski, vajar i umetnički direktor festivala „Dani makedonske kulture“.

Oči su kapija i prolaz između duhovnog i stvarnog, metafizičkog i objektivnog i tako su autorkine slike vizuelni i intimni doživljaj i prikaz njenog pogleda na svet, ljude i prirodu, navedeno je u tekstu o izložbi koji je priredio Siniša Noveski.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

U Železničkom muzeju otvorena izložba o formiranju muzejskog fonda

Foto: Pixabay

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti. Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu