Connect with us

Izložbe

Otvorena izložba „Primenjena nostalgija: Beograd – Stokholm“

Foto: Pixabay

Izložba „Primenjena nostalgija: Beograd – Stokholm“, na kojoj su predstavljene fotografije Jadranke Ilić fotoreportera Tanjuga i Aviga Kazandijana, nastale tokom njihovih poseta prestonicama Švedske i Srbije, otvorena je sinoć u Silosima Beograd, u okviru manifestacije Nacionalni dan Švedske.

Izložbu je otvorio v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Miroslav Gačević, u prisustvu švedske ambasadorke Anike Ben David i zamenice šefa Delegacije EU u Srbiji Plamene Halačeve.

„Ova izložba jedinstvena je prilika da njome ukažemo na to da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, deli zajedničke, evropske ideje i vrednosti kako sa Švedskom, tako i sa ostalim državama članicama Unije. Verujem da je glavna poruka i ove epizode serijala Primenjena nostalgija da svi skupa treba predano da radimo na prevazilaženju onoga što nas razdvaja istovremeno doprinoseći kulturnom diverzitetu, negovanju posebnosti i razumevanja među građanima Evrope“, istako je tom prilikom Miroslav Gačević.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Staklo“ u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu

Foto: Pixabay

Interdisciplinarna izložba „Staklo“ otvorena je večeras u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

„Staklo je materijal koji nas vekovima zadivljuje, svojim fizičkim i estetskim svojstvima budi maštu stvaralaca od praistorije do današnjih vremena. Razvijajući tehnologiju njegove izrade, čovek mu je pronalazio najrazličitiju namenu, u svakodnevnom, dekorativnom i umetničkom oblikovanju materijalne stvarnosti. Stoga nije neobično da se u Muzeju Vojvodine predmeti od stakla čuvaju u okviru arheoloških, istorijskih, umetničkih i etnoloških zbirki“, kažu iz Muzeja.

Posebnom rezolucijom Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2022. godinu za Međunarodnu godinu stakla.

Ova inicijativa pokrenuta je radi promišljanja načina na koji staklo može pomoći razvoju održivijih društava, promocije najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća, uticaja stakla na istoriju i umetnost i uloge muzeja u očuvanju nasleđa vezanog za staklo.

Izložba je razultat rada autorskog tima koji čine: arheološkinja mr Tijana Stanković Pešterac; istoričarke umetnosti: Aleksandra Stefanov i Dragana Garić; etnolozi: dr Tatjana Bugarski, mr Katarina Radisavljević i Bogdan Šekarić; istoričarke: Veselinka Marković i Milkica Popović; umetnica dr Mirjana Blagojev.

Povodom obeležavanja Međunarodne godine stakla, staklo i njegova uloga u društvu bili su u fokusu brojnih muzejskih ustanova i stručnjaka u svetu i u našoj zemlji.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu