Connect with us

Izložbe

Otvorena izložba o Milevi Marić Ajnštajn

Foto: Promo

Juče je u Muzeju grada Novog Sada otvorena izložba o naučnici Milevi Marić Ajnštajn „Mileva: Mi smo stena“.

Izložba je omaž gradu Novom Sadu, Novosađankama i ženama i njihovoj ulozi u kulturi, umetnosti, obrazovanju, nauci i izgradnji Srbije, „koje su uvek negde u senci“, ali čiji doprinos je ogroman, izjavila je ministarka kulture Maja Gojković na otvaranju.

Autor izložbe Dušan Jovović naglasio je da su Novi Sad i Srbija dobili nešto potpuno interaktivno što je na ponos svima, jedan prostor u koji je smeštena i instalirana priča o Milevi Marić Ajnštajn uz pomoć novih tehnologija, ali da se nije odustalo od klasičnih formi slikarstva i kinetičkih skulptura.

„Nadam se da je ovaj eksperiment umetničko-filozofski i građevinski u potpunosti uspeo. Bila je izuzetna čast sarađivati sa Ministarstvom kulture, Gradom Novim Sadom, sa divnim stručnim ljudima iz Fondacije i Muzeja grada Novog Sada“, istakao je Jovović.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

U Železničkom muzeju otvorena izložba o formiranju muzejskog fonda

Foto: Pixabay

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti. Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu