Connect with us

Izložbe

Otvorena izložba „Bakar gori“

Foto: Ivan Slipčević

U galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia, otvorena je izložba radova umetnice Lale Raščić – „Bakar gori“.

Izložbu je otvorila kreativna direktorka galerije Anja Obradović Bourrellis, koja je predstavila kuma izložbe, muzičara Damira Imamovića, koji je mnogobrojne posetioce bliže upoznao sa radom umetnice, ali i samom izložbom „Bakar gori“.

Damir Imamović, bosanskohercegovački muzičar, pevač, kompozitor i interpretator tradicionalne bosanske sevdalinke, kao kum ove izložbe i prijatelj umetnice, osvrnuo na Lalin rad i činjenicu da se ova izložba oslanja na tradiciju s jedne strane i grčku mitologiju s druge strane. Izložbu „Bakar gori” čine upravo dva kruga koji predstavljaju tradiciju i mitologiju – s jedne strane reč je o tepsiji –   simbolu folklorne tradicije tepsijanja, a sa druge o gorgoneju –  apotropejskom prikazu Meduzine glave iz doba Antičke Grčke.

Izložba je multimedijalna i čine je predmeti od bakra, video radovi, grafike i instalacije.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

U Železničkom muzeju otvorena izložba o formiranju muzejskog fonda

Foto: Pixabay

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti. Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu