Connect with us

Književnost

Otvoren najveći sajam knjiga na svetu u Frankfurtu

Foto: Pixabay

Sajam knjiga u Frankfurtu, najveći na svetu, otvoren je u utorak uveče i trajaće do nedelje, 23. oktobra.

U pitanju je 74. po redu izdanje ovog sajma, koje bi trebalo da privuče oko 4 hiljade izlagača iz 95 zemalja sveta. Na otvaranju je naglašeno da ovaj sajam treba da bude mesto za razgovor i zajedništvo u vreme krize i nestabilnosti.

Reditelj Jirgen Bos, direktor sajma, izjavio je da fizička prisutnost pomaže protiv polarizacije i da je jedan od zadataka književne industrije mapiranje društvenih dešavanja i napetosti, jer je to način da se stvori prava kultura debate i promovišu različitosti.

Zemlja gost ovogodišnjeg sajma je Španija i trebalo bi da oko 200 autora i ljudi iz sveta književnosti iz ove zemlje učestvuje do nedelje. Na sajmu neće gostovati ruski predstavnici, a ni oni iz Irana, ali se zato očekuje onlajn uključenje Volodimira Zelenskog u četvrtak i Olene Zelenske u subotu.

Kao gosti sajma narednih dana najavljeni su nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, glumica Dajan Kruger i brojni autori iz celog sveta, a sajam se završava u nedelju dodelom nagrade za mir ukrajinskom piscu Serhiju Žadanu.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” u Kragujevcu

Foto: Pixabay

U petak, 8. decembra u 18 sati u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a održaće se promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” autorke Snežane Varde.

„Neretko sam upitan da ispričam nešto o Novom talasu. Retko sam imao priliku da sagovornik bude toliko verziran, motivisan i nadasve pripremljen. Kako su se pitanja ređala, tako su se i digresije ušunjavale i vrlo brzo je bilo očigledno da naš prvi razgovor neće biti i poslednji. Meseci su se nizali, a oduševljeni izveštaji sa novih susreta sa akterima su se slivali u ono što će postati ova knjiga. Meni deluje kao da će priča ostati večno nedorečena i upravo zato prija svako novo slovo.Pogotovo ovakvo, studiozno, nepristrasno, otkrivajući nam detalje nepoznate. Brzogutajuće štivo vredno posedovanja!”, kaže o knjizi Ivan Fece Firči (muzičar, Novi Sad).

„Knjiga predstavlja značajan dokument koji stoji kao svedok kulturnog razvoja jedne zemlje koja više ne postoji, a čije generacije i danas stasavaju slušajući tada nastalu muziku, koja i dalje oblikuje ukus i estetiku novih muzičkih stremljenja u Srbiji i regionu”, smatra prof. mas. Aleksandar Sedlar (Fakultet umetnosti, Niš).

„Četiri decenije od pojave Novog talasa, više je nego značajan povod da se kroz ovaj popkulturni fenomen prisetimo najznačajnijih autora i bendova, zaslužnih za formiranje muzičkog pravca koji je u okviru pokreta kultnog statusa, obeležio istoriju muzike i kulture toga doba na ovim prostorima”, naveo je o knjizi Snežane Varde prof. mr Dragan Tomić (Fakultet umetnosti, Niš).

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu