Od danas meso poreklom iz Srbije sa posebnom oznakom u prodavnicama
Od danas u prodavnicama širom zemlje svako meso koje je poreklom iz Srbije biće obeleženo posebnom oznakom „Poreklom iz Srbije“.
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će meso i proizvodi u kojima je najmanje 50 % mesa domaćeg porekla u svim trgovinama u Srbiji nositi tu oznaku i da se na ovu meru Ministarstvo odlučilo kako bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa, mesnih proizvoda, stočne hrane i klaničnoj industriji.
„Zahvaljujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju. Ta oznaka prikazuje se na vidljivom mestu neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene“, ističu u Ministarstvu.
Deo Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane uređuje goveđe, svinjsko, ovčije, kozije meso, kao i meso živine i prema jednoj od odredbi sve što je iz Srbije prikazuje se grafičkom oznakom „Poreklom iz Srbije“.
Prema definiciji važećih propisa meso je jestivi deo životinja, uključujući i krv, a odnosi se na domaće papkare i kopitare, živinu, lagomorfe, divljač, gajenu divljač, sitnu divljač, krupnu divljač.
Ta oznaka će biti i na proizvodima koji se prave od goveđeg, svinjskog, ovčijeg, kozijeg mesa, kao i mesa živine, ukoliko je u njima minimalno 50 % tog mesa i ukoliko je bar polovina sadržaja poreklom iz Srbije.
Na primer, za proizvod od mesa u kom je svinjsko meso 50 %, masno tkivo 15 %, vezivno tkivo 3 %, ostalo 5 %, a voda 25 %, znači da je sadržaj mesa 70 % i uz uslov da je 50 % mesa od proizvoda poreklom iz Srbije takav proizvod će biti obeležen oznakom – Poreklom iz Srbije.
Ministarstvo poljoprivrede napominje da je obaveza proizvođača mesa i mesnih prerađevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da može da se obeleži ovom oznakom, a prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se takvi proizvodi prodaju u njegovom objektu ili u vitrinama u kojima su izloženi.
„Osim garancije proizvođača da je meso domaće, tu izjavu će kontrolisati i Uprava za veterinu, odnosno veterinarska inspekcija, koja vrlo lako može da uđe u trag poreklu proizvoda na osnovu radnog naloga u mesnoj industriji, a u nalozima piše poreklo sirovine i sastojci koji idu u određenu prerađevinu“, ističu u Ministarstvu.
I. S.