Connect with us

Književnost

Novosadska premijera romana „Koljka i Sašenjka“

Knjižara Bulevar Books i Arhipelag organizuju novosadsku premijeru romana Uglješe Šajtinca „Koljka i Sašenjka“, koji je nedavno objavljen u izdanju Arhipelaga, u sredu 28. decembra.

Razgovor će se održati u knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6) s početkom u 19 časova.

U razgovoru učestvuju Uglješa Šajtinac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Posle dve čitane i nagrađivane knjige priča i više od deset godina posle romana Sasvim skromni darovi, koji je objavljen u više izdanja i za koji je autor dobio Evropsku nagradu za književnost, Uglješa Šajtinac je napisao roman uzbudljivog stila i jednako uzbudljivog razumevanja stvarnosti Koljka i Sašenjka. Posredi je neobična i nesvakidašnja knjiga u kojoj se pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici u kojoj se u svesti dvoje junaka neprestano ukazuju dve privilegovane figure. Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene. Drugo je Sašenjka, u kome čitaoci odmah prepoznaju velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina.

Iako odsutni iz stvarnosti, i Koljka i Sašenjka su deo razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, oni prema kojima se meri svakodnevni život.

Iako odsutni iz stvarnosti, i rođak Koljka i veliki pisac Sašenjka, koji se doživljava kao bližnji, deo su razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, oni prema kojima se meri svakodnevni život. U tom svakodnevnom životu javljaju se senke društvenih protivrečnosti, književnog života, čitalačke strasti, istorijskog pamćenja, nostalgije, porodičnih i javnih istorija, kao i prizori iz doba pandemije koronavirusa. Povezujući te raznolike slike sa nesvakidašnjom atmosferom banatskog splina, Šajtinac je napisao upečatljiv, snažan, jezički i pripovedno raskošan roman.

Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Goli otok -istorija“ večeras u Kolarcu

Foto: Pixabay

Knjiga „Goli otok – istorija“ Martina Previšića biće predstavljena u 18 sati u Kolarčevoj zadužbini, najavila je izdavačka kuća „Vukotić Media“

Ovo je prva celovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša.

Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu