Connect with us

Književnost

Novi roman Srđana Marjanovića „A mogao sam biti gej“

Foto: Promo

Ovih dana se u izdanju kuće “Prometej”  pojavio novi roman našeg proslavljenog kantautora i pisca Srđana Marjanovića.

Roman intrigantnog naslova „A mogao sam biti gej”, dodiruje jednu posebno osetljivu temu, o kojoj se relativno malo pisalo, ambivalentno osećanje hedonizmu sklonog junaka da sa bogatog heteroseksualnog iskustva predje na homoseksualno.

Roman pisan  u prvom licu, objašnjava dilemu glavnog junaka, da li da postane  „gej”, poput njegovih daleko uspešnijih svetskih idola.

U moderna vremena kada se „strejt” i „gej” pogled na svet izjednačavaju, posebno uz blagonaklonu i agresivnu podršku medija, Marjanović pokušava da zauzme neutralan stav.

Foto: Promo

Rok ikonografija je deo stalnog imidža autora kojeg ne treba posebno predstavljati. Kantautorska karijera od gotovo 50 godina, koja traje još od „YU”perioda. 18 albuma, zlatne i srebrene ploče,veliki broj nagrada. Nastupi širom Evrope i regiona. Pisao za nekoliko časopisa, bio urednik u diskografskoj kući ZKP RTV Ljubljana ( otkrio kultne grupe “Ekatarinu”,”Kerber”,”PIL”i mnoge druge).Napisao tri uspešna romana “Žice”, “OK Presvući ću se”, “Nisam ti baš sve rekao”.

– Inspirisan “Eurosongom”, tačnije profilom većine izvodjača koji se tamo pojavljuju, napisao sam pesmu i novi roman “A Mogao sam biti gej”. Povodom romana napravio sam i prigodni “eurosong”, uz pomoć mog dragog kolege glumca koji peva Baneta Vidakovića.  Numera i spot snimljeni uz Banetovu pomoć, vraćaju toliko potrebni osmeh na lice. Tema je atraktivna,aktuelna, zabavna i izuzetno intrigantna. Pesma vesela, bez zle namere. Verujem da će i roman, kao i pesma privući odgovarajuću pažnju publike – kaže Srđan Marjanović.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Rečnici pop ikona i junaka pop kulture – Vladimira Djurića Djure

Foto: Promo

Ovih dana u izdanju „Službenog glasnika“ pojavile su se dve knjige Vladimira Djurića Djure „Rečnik pop ikona“ i „Rečnik junaka pop kulture“ u okviru „Zlatne edicije“.

Ranije je Djurić u istoj ediciji objavio knjige „Nikola Tesla, Treći Rajh i vanzemaljci“, „Atlas bizarne geografije“ i „Vodič kroz novi talas“.  Rečnik ikona pop kulture bavi se ličnostima koje su oblikovale  moderni umetnički ukus. Ikone pop kulture od početka XX veka do danas inspirišu generacije stvaralaca i daju im duhovnu snagu za bolje kreacije. U ovom rečniku sabrani su umetnici iz raličitih delova sveta, premda ih najviše ima iz anglosaksonskog područja. Američka pop kultura, zahvaljujući Holivudu i moćnim medijima sa druge strane, napravila je mit od mnogih zvezda i njihovih stvaralaca. Od Merlin Monro preko Džemsa Dina do Breda Pita, holivudski glumci su postajali mitske ličnosti, a njihovi likovi prave pravcate ikone. Popularna kultura stvorila je nekoliko značajnih imena i na našim prostorima, kakavi su Arsen Dedić, Goran Bregovbić i Zdravko Čolić. Uzbudljive biografije slavnih ličnosti mogu istovremeno i da pouče i da zabave. Autor se potrudio da pronađe i poneku skrivenu tajnu iz njihovih originalnih života.

U knjizi „Rečnik junaka popularne kulture“ bavi se likovima koji su oblikovali ukus brojnih generacija do početka XXI veka. Dominiraju junaci američke pop tradicije upravo zbog moćne produkcije industrije snova zvane Holivud. Mnogi junaci su bili popularni u svetu književnosti, stripa, potom filma i televizije, te konačno kao junaci kompjuterskih igara. Od Miki Mausa do Bastera Drugarčine, od Akire do Lare Kroft, redjaju se zanimljivi pop heroji.  Junaci popularnih filmova, knjiga, stripova, video igara na početku novog milenijuma oblikuju našu novonastalu stvarnost. Tehnosvet je mnoge od takvih junaka prepoznao kao svoje pionire, a mnogi od njih su samo prosto sjajni heroji pop kulture. U ovoj knjizi autor se potrudio da prema sopstvenom ukusu prilagodi karaktere izmišljenih junaka širokoj publici. Uzbudljive priče o junacima popularne kulture uvek idu i uz biografiju njihovih kreatora. Nekada prosto malo znamo o svojim omiljenim junacima. Prilika je uvek da nešto novo saznamo o likovima iz mašte, koji su nam često ulepšavali živote.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu