Connect with us

Književnost

Nova knjiga Ljudmile Ulicke „Zaista kuga“

Nova knjiga Ljudmile Ulicke „Zaista kuga“ nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u proznoj ediciji Zlatno runo.

Knjigu je s ruskog jezika prevela Neda Nikolić Bobić.

U svojoj novoj proznoj knjizi Zaista kuga velika ruska književnica pripoveda o pojavi kuge u Sovjetskom Savezu početkom 1940. godine. Pojavljujući se odjednom, kuga će najpre iznenaditi same lekare kojima je potrebno neko vreme da je prepoznaju, pa će lekari u prvi mah biti i najčešći prenosioci, jer nisu znali da su u dodiru s kugom.

Kada je prepoznata pojava bolesti za koju se mislilo da je iskorenjena, pokreće se mehanizam zdravstvenih i državnih vlasti, zasedaju partijski komiteti, sprovode se istrage. Uporedo s tim, kontrolišu se informacije kako javnost ne bi saznala za opasnost koja se pojavila i s kojom i ne znajući živi.

Nastanak ove knjige, koja je po žanru između novele i kratkog romana, prati čitava jedna lična i književna istorija Ljudmile Ulicke.

Kada je izbačena iz moskovskog naučnog instituta za biologiju, zbog prekucavanja zabranjenih knjiga svojih kolega pisaca na službenoj mašini, Ulicka je odlučila da upiše studije dramaturgije. Uslov je bio da napiše scenario.

Ulicka je napisala scenario pod naslovom Kuga i odnela ga svom budućem profesoru koji joj je, posle čitanja, kazao da ona sve ume i da on nema čemu da je nauči. Tako je taj scenario o pojavi kuge u Sovjetskom Savezu u predvečerje rata ostao među papirima u književnoj arhivi Ljudmile Ulicke.

Četrdeset dve godine kasnije, sređujući svoje papire u prvim nedeljama pandemije koronavirusa, Ljudmila Ulicka je naišla na scenario Kuga, pročitala ga i, kako kaže, ostala zapanjena kako se u različitim vremenima slično reaguje na pojave i događaje. Videći da je neočekivano „dobio novu aktuelnost“, Ulicka je scenario pretvorila u kratak roman „Zaista kuga“ koji je za godinu dana objavljen na desetak evropskih jezika.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Danas je obeležen dan Svetog Save „školske slave“, a obeležile su ga sve škole u Srbiji

Širom srbije je danas obeležen dan Svetog Save, dan koje sve škole u Srbije vode kao svoju školsku slavu. Mnogo toga već znamo ko je bio Sveti sava.

Sveti Sava je bio srpski sveštenik, arhiepiskop i nacionalni preporoditelj. Bio je prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, osnivač prvog srpskog vidovdanskog manastira Hilandara i prvi srpski školski sistem, što ga čini jednim od najvažnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Sveti Sava se rodio kao Rastko Nemanjić, sin srpskog kralja Stefana Nemanje. Kao mlad čovek, Rastko je odlučio da se posveti bogosluženju i monaštvu, pa je napustio svijet i otišao u Atos, gde se zarekao monaškom zivotu. Tamo je preuzeo ime Sava i postao monah.

Nakon nekog vremena, Sveti Sava se vratio u Srbiju sa ciljem da unapredi crkveni život i da osnuje srpske manastire. On je osnovao prvi srpski vidovdanski manastir Hilandar na Atosu i bio njegov prvi iguman. Tada je počeo da širi pravoslavnu veru među Srbima, što je dovelo do nacionalnog preporoda.

FOTO: Unsplash

Sveti Sava je takođe osnovao prvi srpski školski sistem, što je doprinijelo razvoju srpske kulture i književnosti. On je takođe napisao mnoga dela koja su važna za srpsku istoriju i kulturu, uključujući i „Zakonik svetog Save“, koji je sadržavao pravila za monaški život.

Sveti Sava je preminuo 1235. godine, a njegovo telo je preneto u Srbiju i sahranjeno u manastiru Hilandar. Danas, Sveti Sava se smatra zaštitnikom Srbije i srpskog naroda. Njegov praznik se slavi 27. januara, a mnogi Srbi ga smatraju za svetitelja koji ih je učinio jakim i ponosnim narodom.

Njegov uticaj na veru i kulturu je ogroman, i njegova nacionalna uloga je neosporna. Sveti Sava se smatra za jednog od najvećih sveštenika svog vremena i jednog od najvažnijih ličnosti u srpskoj istoriji. On je unapredio pravoslavnu veru, kulturu i književnost.

S.M.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu