Connect with us

Filmovi

„Nepobedivi um“ na 70. Martovskom festivalu

Foto: Promo

Na 70. Martovskom festivalu publika će imati priliku da premijerno vidi dokumentarni film „Nepobedivi um“ (Invincible Mind / 2022. / 96’ / SAD).

Film je režirao istaknuti filmski i televizijski autor i pedagog Zoran Amar, koji već dugi niz godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svetska premijera ovog filma zakazana je za 31. mart od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, kao deo programske celine „Svetska panorama“.

„Nepobedivi um“ je priča o životu i delu Džona Konorsa, koji je odrastao u radničkom kraju na obodu Bostona i rano u životu postavio sebi težak cilj – da upiše univerzitet Harvard. Već duboko zagazivši u četvrtu deceniju života odlučio je da napusti tradicionalni život srednje klase, koji je uključivao teško stečenu diplomu sa Harvarda, uspešan posao, kuću u predgrađu i brak sa dvoje dece, i da pokrene svoju džijudžicu i MMA akademiju. Uradio je ono što malo ljudi sme da uradi: priznao je da je nezadovoljan konvencionalnim skupom životnih pravila i u zrelom dobu počeo nov život – avanturistički i neizvestan, sa svakodnevnim izazovima.

Na svojoj akademiji, Džon podučava studente ne samo mešovitim borilačkim veštinama, već i kako da postignu nepobedivi um. Reč „nepobedivi“ osnova je njegove radne etike, nastave i filozofije. On koristi postavku nepobedivosti ne samo za jačanje fizičke i mentalne izdržljivosti, već i u borbi protiv očajanja ili depresije. Skoro 3 godine pratimo Džona da bismo otkrili istinski smisao i pravu primenu njegovog učenja. Usput nam se, korak po korak, udarac po udarac, otkriva svet pobednika i gubitnika u kojem nema praštanja.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

„20.000 vrsta pčela” u domaćim bioskopima

Foto: Five Stars Films Promo

Debitantski film baskijske autorke Estibalis Uresole Solaguren, „20.000 vrsta pčela”, nominovan za Nagradu „Goja” (španski ekvivalent Oskaru) u rekordnih 15 kategorija, od danas je na repertoaru domaćih bioskopa.

Članovi Španske filmske akademije nominovali su „20.000 vrsta pčela” (20,000 Species of Bees / 20.000 especies de abejas) za najbolji film, originalni scenario, reditelja debitanta, glavnu glumicu (Patrisija Lopes Arnais), sporednu glumicu (Ane Gabrain, Iciar Laskano), sporednog glumca (Marčelo Rubio), fotografiju, montažu, scenografiju, produkciju, šminku &frizuru, kostim i specijalne efekte.

Film je imao svetsku premijeru na Berlinskom festivalu, gde je devetogodišnja Sofija Otero nagrađena Srebrnim medvedom za najbolju glavnu ulogu, čime je postala najmlađi laureat u istoriji Berlinalea.

Sofijin lik Aitor/Lusija, sa majkom i ostalim članovima njene šire porodice, leto provodi u kući gde se gaje pčele, dolazeći do spoznaja koje će im svima zauvek promeniti živote. Dete traga za identitetom u ranoj fazi svog odrastanja, pitajući se zašto nije kao drugi, a majka joj pomaže da se izbori sa tim i sama uhvaćena u ambivalentnosti nasleđa koje je ponela od svojih roditelja.

– „20.000 vrsta pčela” je prozor u neki drugi svet, približava vam stvarnost koja nije vaša i nema nikakve druge namere sem da promeni način na koji posmatrate taj svoj svet ili, u najmanju ruku, da vas natera da taj način preispitate. Nije mi ideja da ulazim u rasprave niti da namećem bilo kakvu istinu. Bila bih zadovoljna i ako bih samo pokrenula razgovor, diskusiju, kako bismo bolje razumeli jedni druge – izjavila je Estibalis Uresola Solaguren, rediteljka i scenaristkinja filma, na konferenciji za medije u Berlinu.

Film je imao domaću premijeru na 19. Slobodnoj zoni, a u od 7. decembra je na repertoaru bioskopa DKC, Kolarac, UK Parobrod, Takvud, mts Dvorana, Cineplexx Ušće, KC Kruševac, KC Vrnjačka Banja i KC Leskovac, u Gornjem Milanovcu, Boljevcu i Subotici.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu