Connect with us

Kultura

Nemanja Radulović deseti put Beogradskom filharmonijom

Foto: Marko Đoković

Obeležavanje stogodišnjice orkestra u jubilarnoj sezoni pod nazivom „Zauvek“, Beogradska filharmonija nastavlja sa čuvenim violinistom Nemanjom Radulovićem uz šefa-dirigenta Gabrijela Felca, u petak 22. septembra u 20 sati.

Sa omiljenim superstarom Filharmonija proslavlja još jedan jubilej – deseti zajednički nastup na kome Nemanja izvodi Betovenov Koncert za violinu i orkestar.

Svi koncerti u jubilarnoj sezoni imaju nazive koji slave filharmonijske stogodišnje vrednosti. Zato je, sasvim namerno, drugi u nizu nazvan „Za prijateljstvo“ kao omaž filharmonijskom drugarstvu sa Nemanjom Radulovićem, jednom od srpskih najsjajnijih zvezda koja osvetljava svetska muzička neba.

Neretko ga kritika naziva „Paganinijem 21. veka“ a poseban odnos ima sa publikom u Srbiji koji u velikoj meri prevazilazi status zvezde klasične muzike, zato je ogromno interesovanje bilo očekivano, te su ulaznice odavno rasprodate. Filharmoničari jedva čekaju da nastup sa Nemanjom zbog nesvakidašnje atmosfere koju svi dugo pamte. Dok mu je ovaj koncert deseti sa orkestrom, Radulović prvi puz nastupa pod palicom Gabrijela Felca uz jedno od najzahtevnijih dela u literaturi namenjenoj njegovom instrumentu – Betovenovim Violinskim koncertom.

Drugi deo koncerta je rezervisan za Felcovu specijalnost i simfonijski opus Gustava Malera. Nakon spektakularnog izvođenja Simfonije broj 3 na svečanom otvaranju filharmonijske sezone prošle nedelje, šef-dirigent ovom prilikom izvodi Malerov simfonijski prvenac, koji nosi podnaslov Titan. On muzički opisuje istoimeno delo Žan-Pola Rihtera, u kome glavni lik teži ka strastvenom, plemenitom i herojskom životu – idealima sa kojima se kompozitor u velikoj meri identifikovao.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu