Connect with us

Filmovi

Nagrada za film „Da li ste videli ovu ženu?“ u Ženevi

Foto: Non-Aligned Films Promo

Ostvarenje „Da li ste videli ovu ženu?“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojio je nagradu kritike na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Black Movie u Ženevi, što je ujedno i glavna nagrada festivala.

Black Movie festival nastao je početkom devedesetih godina s ciljem da evropskoj publici predstavi filmove nastale u Africi. Festival je tokom godina širio horizonte i danas prikazuje veoma živu i vibrantnu kinematografiju iz celog sveta često zanemarenu od strane komercijalnih i velikih festivala.

Glavnu nagradu festivala dodeluje žiri filmske kritike i grad Ženeva za izuzetna i odvažna filmska ostvarenja koja odlikuje iskrenost, autorska hrabrost i velika kinematografska vrednost.

Povodom nagrade u Ženevi reditelji filma su izjavili:

„Veoma smo srećni zbog ove važne nagrade koju smo osvojili u Ženevi. Nismo mogli bolje da zamislimo početak ove godine. Imali smo priliku da posetimo Ženevu i festival i proveli smo sjajno vreme tamo.“

Podsećamo da će specijalna projekcija filma „Da li ste videli ovu ženu?“ biti održana u nedelju, 5. februara u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) kada će sa ekipom filma biti održan razgovor.

„Da li ste videli ovu ženu?“ u 2022. godini privukao je veliku pažnju publike i filmske kritike. Film je osvojio Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma (FAF), a autorima je pripala i nagrada za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku (Tajland). Svetska premijera održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji na kojem je Olga Košarić, montažerka ovog ostvarenja dobila specijalnu priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

70. Martovski festival: Program za petak, 31. mart

Foto: Promo

Jubilarni, 70. Martovski festival traje do 2. aprila u Domu omladine Beograda i tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

U međunarodnom takmičarskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma. Revijalni program odvija se u celinama Svetska, Regionalna i Domaća panorama, sa mnoštvom svetski, regionalnih i srpskih premijera.

Kao i svakog dana, u petak 31. marta program počinje od 13h u Centralnom holu Doma omladine Beograda razgovorima sa autorima čije filmove gledamo ove godine u takmičarskom i revijalnom programu. Medijima i publici će se predstaviti: Vera Vlajić, rediteljka, „Avanture karikature“ (Domaća panorama); Tara Gajović, rediteljka i Vida Davidović, scenaristkinja, „U ramenima“, „Vidi moje oči, vidi moje ruke, lice moje“ (kratki igrani film);  Mimi Vlaović, rediteljka, „Čuvam te“ (kratki igrani0), Marko Marković, scenarista i Martina Krivokapić, producentkinja, „9-5“ (kratki igrani film); Nenad Pržulj, reditelj, „Moj crveni film“ (dokumentarni do 50 minuta).

U okviru revijalnog programa, od 19h u Velikoj sali DOB, publika će imati priliku da prisustvuje svetskoj premijeri dokumentarnog filma „Nepobedivi um“ (Invincible Mind / 2022. / 96’ / SAD), u režiji istaknutog filmskog i televizijskog autora i pedagoga Zorana Amara, koji već dugi niz godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

U sali Amerikana DOB od 17h biće predstavljeno peto izdanje posvećeno animiranim ostvarenjima srpskih autora, koja su nastala u periodu od 1993. do 1999. godine. Izdavači su Martovski festival i Jugoslovenska Kinoteka, pokrovitelj je grad Beograd, a urednici izdanja su Božidar Zečević i Rastko Ćirić. Projekciji filmova prethodiće razgovor sa urednicima izdanja.

Austrijska revija kratkog filma biće održana od 19h u sali Amerikana DOB. U pitanju je saradnja Austrijske filmske akademije i Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove. Projekat je prvi put predstavljen 2012. godine na Međunarodnoj kulturnoj konferenciji u Beču i od tada se sprovodi svake godine. Selekcija može obuhvatiti kratke igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove, animacije i muzičke spotove. Svake godine formira se nova selekcija koja uključuje one austrijske kratke filmove koji se kroz nagrade i uspehe na festivalima kvalifikuju za učešće na Austrijskoj filmskoj nagradi u kategoriji „Najbolji kratki film“. Odabrani filmovi kreću na jednogodišnju turneju po svetu. Ovogodišnja selekcija svoju srpsku premijeru imaće na Martovskom festivalu, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Beograd. Biće prikazana tri filma: „Fabiu“ (2022. / 28′), režija i scenario Stefan Langthaler; „Ženski fragmenti: Gini i Resi (Frauenfragmente: Gini und Resi  / 2020. / 43’), scenario i režija Sophie Gmeiner i „Goli muškarci u šumi“ (Nackte Männer im Wald / 2022. / 30’), režija Paul Ploberger.

U okviru pratećeg programa biće održane Radionica za debitante (mentorke Andrijana Stojković, Jovana Nikolić i Sari Volanen) i Radionica eksperimentalnog filma (mentori Milica Lapčevič, Vladimir Šojat i Andrzej Marzec), Masterklas Petra Strugara „Gluma u kratkometražnom igranom filmu“ (Klub DOB, 17- 18:30h) i predavanje Sari Volanen „Produkcija kratkih i dokumentarnih filmova u saradnji sa evropskim televizijama“ (Klub DOB, 19- 20:30h). U Centralnom holu DOB od 18h zakazane su promocije knjiga: „Ono što se vidi“ Nine Živančević (u izdanju Niškog kulturnog centra) i Trilogije Nedeljka Dragića s knjigama snimanja za šest sportskih crtaća o Vučku, u izdanju Veljka Krulčića.

Program LAUREATI MARTOVSKOG FESTIVALA, koji se održava u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Dinko Tucaković, Kosovska 11), od 18h prikazuje celinu „Makedonski laureati“. Uz podršku Kinoteke Severne Makedonije predstavljamo i programsku celinu makedonskih  dobitnika nagrada na Martovskom festivalu, gde su zastupljeni neki od najznačajnijih autora koji vode poreklo sa tog područja: Dimitrie Osmanli, Trajče i Stole Popov koji su imali velike uspehe na nekadašnjem Martovskom festivalu. Od 20h na programu je kombinovani filmski slot, u kojem su predstavljeni klasici, od nedavno preminulog Puriše Đorđevića, preko Vladimira Pogačića, Saše Petrovića i genijalnog kritičara Vicka Raspora, sve do još aktivnih autora različitih generacija, kao što su: Želimir Žilnik, Vlatko Gilić, Stefan Đelineo…

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu