Connect with us

Kultura

Mizar u Domu Omladine 16.decembra

Fot: Paulo Dukić

Nakon sedam godina jedan od najboljih bendova sa ovih prostora, kultna makedonska darkwave grupa Mizar, nastupiće 16. decembra u Domu omladine Beograda.

Poslednji koncert pred beogradskom publikom Mizar je imao 2015., a tri godine pre toga bili su predgrupa svetskoj zvezdi Merlinu Mensonu u Areni.

Oformljen davne 1981. godine, Mizar je od osnivanja pa sve do danas prošao kroz mnoge faze.  Postava se menjala, rastajali su se i ponovo sastajali dok je jedina konstanta ostao kompozitor, gitarista i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski.

O koncertu u Beogradu Čapovski kaže: „Jako nam je drago što ponovo nastupamo u Beogradu. Puno nas lepih uspomena veže za taj grad i publiku koja nas je uvek rado dočekivala. Tako smo i letos doživeli i razmenili snažne emocije s fanovima u Ljubljani, Rijeci i Zagrebu, gradovima koje smo takođe posetili nakon dosta godina. Radujemo se dolasku u Beograd i pozivamo sve da nam se 16.12. pridruže u Amerikani .“

Uprkos mnogim promenama, bend je ostao dosledan svom specifičnom izrazu – Mizar stvara muziku zasnovanu na staroslovenskim napevima, makedonskom folkloru i vizantijskoj tradiciji, umotanoj u darkersko ruho.

Status kultnog benda postigli su već po izlasku istoimenog debi albuma iz 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku. Na albumu je sada već nezaboravan hit „Devojka od bronza“, a uz autorske na izdanju se našla i zapažena pesma „Zlatno sonce“, njihova verzija makedonske narodne pesme „Zajdi zajdi“. Album je iste godine proglašen najboljim u tadašnjoj Jugoslaviji, a grupa Mizar postala je koncertna senzacija i odgovor na svetski gothic rock trend koji je u to vreme bio aktuelni muzički pravac.

U dosadašnjoj karijeri Mizar je imao pet ukazanja odnosno pet albuma, a najnovije šesto koje će i promovisati na beogradskom koncertu, najavljeno je 2020. pesmom ‘Galeb’. To je bio i početak saradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cenjenog makedonskog pesnika i književnika koji potpisuje tekstove njihovih novih materijala – ‘A Day Is Coming / Доаѓа Ден’, ‘Luzna / Scar’, ‘Messengers Of The Downfall (Glasnici na padot)’ i ‘1903’ – pesmu o slobodi otpevanu po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog.

Ove godine objavili su i singlove ‘Izgoren od ova sonce (Burned By This Sun)’ i ‘Večna praznina’, kojima Mizar u ozbiljna glazbena dela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti, s moćnim vokalom Zorana Tortevskog u prvom planu.

Ulaznice za koncert Mizara u Domu omladine Beograda možete nabaviti po ceni od 1300 RSD na svim prodajnim mestima Ticket Visiona. Na dan koncerta, cena ulaznice biće 1500 RSD.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Danici Vukićević uručena NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada za najbolji roman 2022. godine uručena je danas u Ateljeu 212 Danici Vukićević za roman „Unutrašnje more“.

Dobitnica 69-og po redu priznanja za roman ocenila je da je ta knjiga vesnica jedne nove paradigme.

„To ne može svako da vidi, a ja sam to videla iznutra i videćete i vi kada budete čitali. Ja sam primer nekoga ko je sve vreme, iz čista mira, verovao u sebe. Živela ljubav i živela književnost“, rekla je Vukićević, a nagradu joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Milena Marković.

Pored nagrade za roman godine, uručena je i nagrada za ličnost godine 2022. osnivaču Fondacije Alek Kavčić, koja se zalaže za besplatne udžbenike za sve školarce, Aleksandru Kavčiću.

Dodeli NIN-ovih nagrada prisustvovali su Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu