Connect with us

Ostali Sportovi

Minimalne, ali važne pobede šahista

PROTIVNICI U PRETPOSLEDNJEM KOLU ENGLEZI I ŠPANKINJE

U sedmom kolu ekipnog prvenstva Evrope muški tim Srbije nadigrao je drugog favorita turnira, selekciju Rumunije sa 2,5:1,5 , a istim rezultatom naše dame su pobedile reprezentaciju Holandije.

Ako nas sećanje dobro služi, naš nacionalni tim celih 40 gdina nije bio na deobi prvog mesta na tabeli, upravo to se dogodilo posle pobede nad Rumunijom. Veoma težak meč odigrali su naši momci. Igra nerava ovoga puta pripala je njima. Meč u kome smo videli 3 remija, rešen je na drugoj tabli gde je aktuelni prvak Evrope, Aleksej Sarana nadigrao Bogdana Danijela Deaka. Na prvoj tabli Aleksandar Predke je odoleo
Ričardu Raportu, na trećoj je Aleksandar Indjić podelio poen sa Kirilom Ševčenkom, dok na četvrtoj Velimir Ivić nije uspeo da pronadje put do pobede nad Konstantinom Lupuleskuom.

Poslednji su za stolom ostali Sarana i Deak, a srpski reprezentativac je još jednom prikazao izuzetnu preciznost u naizgled jednakoj završnici i tako doneo Srbiji 2 boda koja ih stavljaju na deobu prvog mesta. Po 11 bodova, zajedno sa Srbijom imaju i selekcije Nemačke i Engleske. U pretposlednjem, osmom kolu, Srbiju očekuje duel sa reprezentacijom Engleske.

Dame su još jednom bile bolje od favorizovanih protivnica. Posle prilično sigurne igre u sedmom kolu, Srbija – Holandija 2,5:1,5. Teodora
Injac je na prvoj tabli efektno nadigrala Elin Robers. Partija Žaokin Peng – Marina Gajčin, na drugoj tabli, završena je remijem. Na trećoj
tabli Jovana Erić je izgubila od Mahteld Van Forest, da bi konačan trijumf našoj reprezentaciji donela Tijana Mandura koja je savladala Teu
Lančavu. Naše devojke nalaze se na deobi šeste pozicije sa 9 bodova, a rivalke u osmoj rundi biće im reprezentacija Španije.

Partije pretposlednjeg, osmog kola igraju se u nedelju od 15 časova

FOTO – ŠSS

A.K.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostali Sportovi

Počinje šahovski Trofej Beograda 2023.

PRIJAVLJENO 193 UČESNIKA IZ 23 ZEMLJE

U organizaciji Šahovskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekreterijata za sport i omladinu Beograda i Šahovskog saveza Srbije, u zgradi „Borbe“ svečano je otvoreno 36. Međunarodno otvoreno prvenstvo u šahu, „Trofej Beograda 2023“.

Ovo takmičenje je, uz Osmomartovski turnir najvažnije u kalendaru Šahovskog saveza Beograda, a reč je o turniru sa dugom tradicijom, na kome su učestvovali, pobeđivali i osvajali norme mnogi šahisti svetskog ugleda i renomea.

Prisutnima se kao domaćin obratio predsednik Šahovskog saveza Beograda i direktor ovog turnira Andrija Jorgić.

-Ovom prilikom čestitao bih našoj reprezentaciji na osvajanju zlatne medalje, naglasio bih da nam to izuzetno znači za jedan temelj srpskog šaha i to je nešto što nam je falilo u svemu što radimo u poslednje tri godine. Mi danas ovde imamo mnogo mladih učesnika, kojima treba više prostora dati i ovde smo da pošaljemo jasnu poruku da je šah plemenita i viteška igra – rekao je Jorgić.

Jorgić je u ime ŠSB predao zlatnu plaketu šahovskoj reprezentaciji Srbije, a priznanje je uručeno Nebojši Baraliću, generalnom sekretaru ŠSS.

Prisutne je pozdravila i Vesna Zorić, načelnica Sekreterijata za sport i omladinu.

-Drago mi je što oba saveza imaju međusobnu solidarnost, jer su teška vremena, potrebno je dosta ulagati u stručan kadar, pomoći mladim šahistima i posebno se nadam da ćete ostvariti ideju da se šah vrati u škole, istakla je Zorić.

Glumac Tihomir Stanić, prijatelj i poštovalac šaha istakao je u svom obraćanju da je upravo u sali u kojoj se igra turnir pripremao seriju „Nobelovac“.

-Pre tri dana smo baš na ovom mestu uspešno završili seriju „Nobelovac“, tokom rada na njoj bavili smo se kombinatorikom, morali da mislimo mnogo poteza unapred, pa samim tim želim i vama da ovde uspešno otpočnete i završite ovaj turnir, poručio je Stanić.

Turnir je u ime GO Stari grad otvorio Nedeljko Jovanović, član veća za sport i zajedno sa predsednikom ŠSB Andrijom Jorgićem povukao prvi potez.

Na ovogodišnjem turniru prijavila su se 193 učesnika iz 23 nacionalne federacije, a među njima su i nosioci najviših titula u šahu – 7 muških i 2 ženska velemajstora.

Turnir traje do 3.decembra,a igra se po švajcarskom sistemu u 9 kola.

FOTO – ŠSB / NATALIJA KUNIĆ
A.K.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu