Connect with us

Kultura

Milunka Savić kao „Lady of The Dark“

Švedski bend Sabaton objavio je novi album „The War to End All Wars” na kojem se našla i pesma „Lady of the Dark”, posvećena junakinji Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, Milunki Savić.

Milunka Savić je bila Srpkinja koja je zauzela mesto svog brata u vojsci. Delimično prerušena u muškarca, na kraju se našla među najodlikovanijim vojnicima Prvog svetskog rata”, napisali su iz benda nedavno u objavi na društvenim mrežama.

Napisan i snimljen tokom globalne pandemije COVID-19, konceptualni album sa 11 pesama još jednom duboko uranja u zverstva, čuda i događaje vezane za Prvi svetski rat početkom 20. veka. Album je dostupan u velikom broju ekskluzivnih formata, uključujući LP, CD i kasete, od kojih će većina biti dostupna u limitiranim tiražima.

Takođe, zanimljivo je da album otvara pesma pod nazivom „Sarajevo” o kojoj su napisali: „Naš novi album otvara pesma o pucnjavi u Sarajevu i atentatu na nadvojvodu Franca Ferdinanda koji je eskalirao celu situaciju i smatra se glavnim uzrokom izbijanja Prvog svetskog rata.

Bitno je napomenuti da je Sabaton na njihovom albumu „The Last Stand” iz 2016. godine stakođe posvetio pesmu hrabrim srpskim vojnicima u bici za Beograd u Prvom svetskom ratu koju su nazvali „Last Dying Breath”, koja je u međuvremenu postala veliki hit na našim prostorima.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Kultura

Nagrade 31. Tribine kompozitora

Foto: Pixabay

Na predstojećoj 31. Tribini kompozitora Udruženje kompozitora tradicionalno dodeljuje nagrade.

Na svečanom otvaranju, u utorak 4. oktobra u SKC-u, nagradu „Stevan Mokranjac“, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje za premijerno delo izvedeno u prethodnoj godini biće dodeljeno Jasni Veličković za delo Underneath za hiper-orgulje.

Nagradu „Aleksandar Pavlović“ za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostranstvu tokom prethodne godine dobiće Ansambl Metamorfozis.

Nagrada „Aleksandar Pavlović“ mladom umetniku dodeljuje se violončelisti Nemanji Stankoviću, dok se manifestaciji „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“ dodeljuje Specijalna zahvalnica za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike.

Na svečanom zatvaranju Festivala, u subotu 8. oktobra, nagrada „Pavle Stefanović“ za muzičku esejistiku i kritiku biće dodeljena muzikologu dr Stefanu Cvetkoviću.

Kompletan program možete pogledati ovde.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu